Ötmilliós bírságot kapott az Electro World

Vágólapra másolva!
A GVH a szokásos viszonyokat találta az akciók meghirdetése után: gyér készletek, eltűnő kedvezmények. Az Electro World az enyhítő körülményekre való tekintettel csak 5 milliót fizet.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 5 millió forintra büntette az Electro World áruházláncot, mert a cég egyes áruházaiban egy 2007 őszi akció során nem lehetett minden, árkedvezménnyel kínált terméket megvásárolni - közölte a GVH kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a GVH az Electro World két, tavaly ősszel tartott akcióját vizsgálta, amelyről a cég országosan terjesztett reklámújságokban tájékoztatta a fogyasztókat. A vizsgált reklámújságok utolsó oldalának alján apró betűs szedéssel a cég általánosságban felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy az adott termékre vonatkozó akció csak a készlet erejéig érvényes.

Kiderült azonban, hogy a két akció során több meghirdetett termék (LCD televízió, mobiltelefon, nyomtató) nem volt kapható, illetve egyes cikkeket nem a meghirdetett kedvezmény alapján lehetett megvásárolni.

A GVH szerint annak ellenére, hogy az Electro World a "készlet erejéig" hirdette meg akcióját, a készlethiány jogsértő lehet, ha az adott akció kezdetén nem érhető el a termék adott áruházban vagy az áruház irreálisan alacsony induló készlettel készült fel az akcióra.

A bírság összegének meghatározásakor a versenyhatóság tekintetbe vette, hogy a jogsértés az akcióval érintett termékek és áruházak kis hányadát érintette, az Electro World pedig a készlethiányt utánszállítással orvosolta - olvasható a közleményben.