Privatizáció alatt a Nemzeti Tankönyvkiadó

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. alaptőkéjének 25 százalék plusz egy szavazati hányadát megtestesítő részvénycsomagjának értékesítéséről döntött a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésén - áll a szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Az NVT jogelődje, az ÁPV Rt. 2004-ben értékesítette a Nemzeti Tankönyvkiadó alaptőkéjének 75 százalék mínusz egy szavazati hányadát megtestesítő részvénycsomagot. A tranzakció során kedvezményes munkavállalói részvényértékesítésre is sor került. Az értékesítés időszakában a társaság alaptőkéjének 25 százalék plusz egy szavazata tartós állami tulajdonban maradt.

Erről a részvénypakettről döntött szerdai ülésén az NVT, így a Nemzeti Tankönyvkiadó 250 millió 10 ezer forint névértékű részvénycsomagjának értékesítésére nyilvános, egyfordulós pályázatot ír ki.

Egy másik döntés szerint az NVT hozzájárult ahhoz, hogy a taszári volt katonai repülőtér ingatlan együttese nyilvános egyfordulós pályázat útján értékesítésre kerüljön. A pályázat részleteiről a Kutatás-Fejlesztésért Felelős Tárca Nélküli Miniszter Hivatalának államtitkára, Kolber István miniszterelnöki megbízott ad további felvilágosítást.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács hozzájárul a RÓNA-IM Kft.-ben lévő 97,67 százalékos állami tulajdonrész árverés útján történő újbóli értékesítéséhez.

A RÓNA-IM Kft. állami üzletrészére 2008. június 3-án megtartott árverés sikeres volt, a FETIVIZ Felső-Tisza-Vidéki Vízépítő Kft., mint egyedüli licitáló a kikiáltási árral azonos összegben vételi ajánlatot tett. A társaság az adásvételi szerződést aláírta, azonban 2008. július 28-án kedvezőtlen gazdasági eseményekre hivatkozva a szerződés teljesítésétől elállt, és a vételár árverési biztosítékkal csökkentett összegét nem fizette ki.

A RÓNA-IM Kft. egy 1994-es kormányhatározat alapján a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság termelési szervezetéből alapított társaság. Tevékenységi köre két szakterületre osztható, úgymint mélyépítés és acélszerkezetek gyártása, helyszíni szerelése.