Támogatást kap a Gödöllői Királyi Kastély

Vágólapra másolva!
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az önrésszel együtt, összesen 1,6 milliárd forint támogatást kap a Gödöllői Királyi Kastély a rekonstrukció IV. szakaszának megvalósítására, a munkálatok 2010 végéig tartanak - közölte az intézmény vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Révész T. Mihály elmondta, hogy a barokk műemlék épületegyüttes felújítása 15 évvel ezelőtt kezdődött, azóta több ütemben 2,6 milliárd forint jutott e célra. Ebből az összegből a kastély összterületének 26 százalékán állították vissza az eredeti állapotot. Most, az újabb szakasszal a terület további 11 százalékának helyreállítása valósulhat meg.

A teljes rekonstrukcióhoz, számítások szerint 2,6 milliárd forintra van szükség és a munkálatok 2015-ben fejeződhetnek be - tette hozzá.

A mostani fejlesztés egyebek mellett a kastély Gizella és Rudolf szárnyának felújítását, az Erzsébet terasz és lépcső rendbehozatalát és az 52 ezer négyzetméteres kert eredeti, a 19. században kialakított állapotának visszaállítását foglalja magába. A tervek között szerepel a hajdani kocsiszín és az udvarmesteri épület felhasználásával egy luxus szálloda kialakítása, ehhez tőkeerős befektetőket keres a kastélyt működtető kht. vezetése.

Növekedhet az idegenforgalom

A felújításoknak köszönhetően növekedhet a kastély idegenforgalmi vonzereje, Gödöllő felkerülhet Európa kulturális térképére - hangsúlyozta az igazgató. Ehhez bővítik a kiállítások számát, gazdag zenei programot kínálnak és a múzeumpedagógiai munka erősítésével a fiatalság számára is vonzó bemutatókat szerveznek.

A kastély tavaly 181 ezer látogatót fogadott, a belépőkből 200 millió forintot könyvelhetett el. A cél 2011-re a 360 ezres látogatói szám elérése és a bevételek megkétszerezése - mondta Révész T. Mihály.