Váratlan optimizmus New Yorkban

Vágólapra másolva!
Komoly emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 4,8 százalék (100,25 pont) emelkedéssel 2199,10 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 019,69 ponton zárt 3,9 százalék (410,03 pont) növekedéssel.
Vágólapra másolva!

A kereskedők rámutattak: a kereskedés utolsó egy órájában változott meg az addig igen lehangoló kép. A negatív tartományból rendkívüli gyorsasággal nyereségbe csaptak át az irányadó mutatók a CNBC amerikai gazdasági hírtelevízió értesülésére, amit később egyre több forrás megerősített. Ennek lényege, hogy a kormány létrehozná a Resolution Trust Corp.-ot (RTC), amely átvenné a felügyeletet a csődbe jutott cégek felett. Rendbe tenné őket, garantálva adósságaikat, majd értékesítené.

Az RTC létezett már a 80-as évek végi, 90-es évek eleji pénzügyi válság idején, majd működését befejezve megszűnt. Az RTC ismételt felállításáról állítólag már egyeztet az amerikai pénzügyminiszter a kongresszus képviselőivel. Megfigyelők szerint azonban kevés az esély a terv gyors elfogadására, mivel alig van már idő november 4. előtt, amikor új elnökről és új összetételű kongresszusról döntenek a szavazók.

Erősítette a befektetői bizalmat, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltatási felügyelete (FSA) ideiglenesen megtiltotta a pénzügyi szektor tőzsdei cégeinek részvényeivel űzött, árfolyamzuhanásra játszó határidős - "short" - eladási tranzakciókat. Az intézkedés péntektől lép életbe, egyelőre január 16-ig. Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) is hasonló lépést jelent be.

Kedvezően fogadta a piac, hogy a világ vezető jegybankjai összehangolt akciókkal dollármilliárdokat pumpálnak a világ pénzpiacaiba, amivel a hitelek befagyasztását kívánják megelőzni. Az amerikai jegybank, az Európai Központi Bank, a brit jegybank, a japán jegybank, valamint a svájci és a kanadai központi bank csak csütörtökön legalább 200 milliárd dollárt fordított erre.

Az amerikai kormány által megmentett AIG - a világ vezető biztosítója - kikerült a DJIA 30 vezető ipari részvényének az indexéből. Helyét a Kraft Foods veszi át hétfőtől. Ezzel 23 év után először kerül élelmiszeripari cég a tőzsdemutatóba. Az AIG 2004 áprilisában került be a DJIA indexébe.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,4300 dollárra gyengült a szerda késő esti 1,4324 dollárról. A dollár 105,77 jenre erősödött az előző napi 104,62 jenről. Az euró 242,41 forintot ért az egy nappal korábbi 244,15 forint után (-0,71 százalék). A dollár 169,31 forinton volt a szerdai 170,19 forintot követően (-0,52 százalék).