A Gazprom megveti a lábát Venezuelában

Vágólapra másolva!
Átfogó energetikai együttműködésről írt alá megállapodást a hét végén Venezuelában az orosz Gazprom, a venezuelai PDVSA állami energetikai vállalat, miután Alekszander Medvegyev Gazprom-elnök megbeszéléseket folytatott Hugo Chavez államfővel.
Vágólapra másolva!

A megállapodás kiterjed a kutatásban, illetve a kitermelésben és a belföldi értékesítésben való együttműködésre. A Gazprom emellett cseppfolyósított földgázt tervez előállítani Venezuelában exportra, de konkrét célországot nem jelölt meg. Nem közölte a vállalat a projekt költségét sem.

A Gazprom a venezuelai együttműködés révén tervei szerint 2030-ban 90 millió tonnára növeli LNG-gyártását, s ezzel a világ termelésének egynegyedét fogja adni. A két vállalat abban is megállapodott, hogy megvizsgálják további energetikai együttműködés lehetőségét a térségben.

Venezuela pénteken több más országbeli céggel is aláírt megállapodást tengerparti talapzat földgázkincsének kitermeléséről szóló megállapodást, köztük az amerikai Chevronnal, az olasz Enivel, a japán Mitsubishi, Mitsui és Itochu cégekkel, a malayziai Petronas-szal. Az ország mindezzel azt akarja jelezni, hogy képes együttműködni a külföldi cégekkel a Bush kormányzattal megromlott viszonya ellenére is.

Venezuela bizonyított földgázkészlete 4,1 trillió köbméterre rúg, s ezzel a második helyen áll az Egyesült Államok mögött a nyugati féltekén. Évente 30 milliárd köbméter földgázt termelnek. Bizonyított olajkészlete 11,2 milliárd tonnára rúg, ami 7 százaléka a világ összes tartalékának.