Veres: Lassulás az egyensúly ára

Vágólapra másolva!
Tagadhatatlan, hogy az egyensúly helyreállításának ára a gazdasági növekedés lassulása volt - mondta Veres János pénzügyminiszter kedden a parlamentben, a zárszámadási törvényjavaslat általános vitájának kezdetén.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminizter hangsúlyozta, hogy egyetlen év alatt a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 4 százalékával csökkent az államháztartási hiány. Szerinte ez nemzetközi mércével mérve is jelentős teljesítmény.

Elmondta, a 2007. évi költségvetési törvény az államháztartás pénzforgalmi hiányát 1752,1 milliárd forintban, azaz a GDP 6,9 százalékában határozta meg, a bevételek és kiadások eredményeként az éves pénzforgalmi hiány a GDP-hez mérten 1,5 százalékponttal lett kedvezőbb az előirányzottnál. Így tavaly az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1361,5 milliárd forintban, azaz a GDP 5,4 százalékában teljesült.

Arra is kitért, hogy a kormányzati kiadások visszafogása, a közösségi fogyasztás és az állami beruházások csökkenése jelentős részben magyarázta a GDP belföldi felhasználásának visszaesését, emiatt a GDP 2007-ben 1,3 százalékkal emelkedett. Veres János kitért arra, hogy az államháztartás társadalombiztosítási alrendszere az elmúlt évet a tervezett 27,5 milliárd forint nagyságú hiánnyal szemben 27,6 milliárd forint költségvetési többlettel zárta.

(Cikkünket később további részletekkel egészítjük ki.)