Veszélyben a FAO élelmezési terve

Vágólapra másolva!
A globális pénzügyi válság veszélybe sodorhatja az ENSZ világélelmezési programját (WFP), mondta a program igazgatója New Yorkban a nemzetközi szervezet közgyűlése közben.
Vágólapra másolva!

Josette Sheeran szerint a következő időszakban igen megnehezülhet a közel egymilliárd rosszul táplált, illetve éhező ember élelmiszerrel való ellátása, mivel az adományozó országok csökkentik kiutalásaikat.

Az igazgató szerint a válság még évekig eltarthat, ezért a nemzetközi közösségnek több segítséget kel nyújtania az éhezők számára.

A WFP már június közepén jelezte, hogy történelmi mélypontra esett a nemzetközi élelmiszersegélyek mennyisége: tavaly 15 százalékkal csökkentek a segélyszállítmányok, 5,9 millió tonnára, ez a legkevesebb 1961 óta, amióta figyelik a segélyek alakulását. Igaz, tavaly világszerte rossz volt a termés, emiatt is az árak meredeken emelkedtek, több hagyományos gabonaexportőr ország a kereskedelmi kivitelt is korlátozta vagy éppen átmeneti időre le is állította, a hazai árak enyhítése végett.

Legjobban a búza és a kukorica szállítása esett vissza, miután a búza 122, a kukorica 86 százalékkal drágult az elmúlt hét évben, így a segélyszervezetek kevesebbet vásárolnak ezekből a terményekből.

A június elején Rómában tartott világélelmezési konferencián az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tagállamai arra vállaltak kötelezettséget, hogy 2015-re - a mostani élelmiszergondok ellenére - felére csökkentik az éhezők számát a világon.

A római találkozón több mint 6,5 milliárd dollárnyi felajánlás hangzott el az éhezés és a szegénység elleni küzdelem segítésére.