Vágólapra másolva!
Továbbra sincs megállapodás a Főtáv Zrt., a Fővárosi Önkormányzat és a távhőt szolgáltató cég legnagyobb beszállítójának számító Budapesti Erőmű Zrt. (BE Zrt.) között a hőenergia árának csökkentéséről - közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerdán az MTI-vel az erről folytatott újabb tárgyalás után.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester-helyettes elmondása szerint április óta folynak a tárgyalások a Főtáv Zrt. és a BE Zrt. között annak érdekében, hogy a vásárolt hő 54 százalékát beszállító cég csökkentse árait.

A Főtáv Zrt. jelenleg 3000 forintért vásárol 1 GJ (Gigajoul) hőt a cégtől, ami - összehasonlításképpen - háromszor annyi, mint a legkisebb beszállító által eladott hő ára. A Fővárosi Önkormányzat és a Főtáv Zrt. 20 százalékos árcsökkenést szeretne elérni - tette hozzá Hagyó Miklós.

A főpolgármester-helyettes szerint a cél, hogy 2009-ben ne kelljen az "alapdíjakhoz nyúlni", illetve, hogy csökkenjen a gáz és a távhő közti versenyhátrány.

A beszállító eddig semmilyen kézzelfogható javaslatot nem tett a hődíjak csökkentésére, viszont - a főpolgármester-helyettes szerint - elsősorban a cég felelős azért, hogy ilyen magasak az árai a nem megfelelő hőtermelői technológia alkalmazása miatt.

Balogh Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az energia ára nagyon nagy mértékben függ attól, hogy milyen módon állítják azt elő. Például a hulladék elégetéséből nyert hő sokkal olcsóbb, mint a gázzal felmelegített víz előállítása.

A BE Zrt.-vel hosszú távú, 2015 és 2021 között lejáró szerződése van a Főtáv Zrt.-nek, de a dokumentum felmondásához annak lejárta előtt öt évvel jelezni kell a megszakítási szándékot, különben a szerződés automatikusan 10 évvel meghosszabbodik. A beszállító a szerdai tárgyaláson ígéretet tett arra, hogy két héten belül ajánlatot tesz a hőszállítás árára - mondta a szóvivő.