Gigaüzlet az európai árampiacon

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb nukleáris cége, az Electicite da France 12,5 millió fontért (azaz 23 milliárd dollárért) felvásárolja a British Energyt, mivel a brit árampiacra hosszú évek után ismét betörhet az atomenergia. A két cég megállapodásáról a Bloomberg internetes oldala tájékoztat.
Vágólapra másolva!

Az EDF részvényenként 774 pennyt fizet a lenagyobb szigetországi áramtermelőért, ami 35 százalékkal magasabb az East Kilbride felvásárlási spekulációja előtti utolsó, március 14-i záró értéknél. Ezután skót társaság megszellőztette, hogy a British Energy ajánlatot tehet rá.

Az üzlet négyhónapos a brit vállalat körüli négyhónapos hajcihőnek vetett véget azzal, hogy az EDF kezébe került (többek között) nyolc építési telek, melyekre az EDF vezérigazgatója, Pierre Gadonneix négy atomerőművet szeretne felhúzni. A felvásárlás azáltal vált lehetővé, hogy Gordon Brown brit miniszterelnök bejelentette, hogy szeretné csökkenteni országa energiafüggőségét és az emissziót egyaránt. Így kézenfekvő volt az EDF szerepvállalása, hiszen az EDF 28 nukleáris termelőegysége hazájában az áramtermelés 77 százalékáért felelős.

A bejelentésre a British Energy részvények Londonban 6,6 százalékos ugrással 765,5 pennyre emelkedtek párizsi idő szerint 12:25-kor, míg a rivális Centrica törölte ajánlatát és ugyanebben az időpontban 0,4 százalékkal 325,25 pennyre esett a szerdai nyitó áráról.Az EDF Párizsban 3,9 százalékkal erősödve 52,10 euró értéken volt Párizsban.

A British Energy 36 százalékban a brit, míg az EDF 85 százalékban a francia állam tulajdona.