Csökkent az OMV szavazati joga a Mol-ban

Vágólapra másolva!
Az OMV tízmillió darab Mol-részvényre kötött eladási és visszavásárlási, úgynevezett repóügyletet. Ennek hatására átmenetileg csökkent a befolyása a társaságban - jelentette be az OMV a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

Az OMV a Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG-vel kötött megállapodást a részvények eladásáról, amelyeket 2009. január 29-én vásárol vissza. A repóvevő ez idő alatt szabadon gyakorolhatja szavazati jogait a Mol-ban - áll az OMV tájékoztatójában.

Az osztrák olajtársaság bejelentése szerint az ügyletet megelőzően 22 millió 179 ezer 489 Mol-részvénnyel rendelkezett, ez 12 millió 179 ezer 489 darabra csökkent. Az OMV tájékoztatója utal arra, hogy a Mol alapszabálya szerint 10 százalék feletti szavazati jogot csak a magyar állam, vagy az állam tulajdonosi jogait megtestesítő intézmények gyakorolhatnak a társaságban, ennek megfelelően a jelen ügylet az OMV szavazati arányát nem érinti. Az OMV jelenleg, a részvények darabszáma szerint, 11,69 százalékos szavazati aránnyal rendelkezne.