Új magyar gyár indul Szerbiában

Vágólapra másolva!
Szerbiában, Szabadkán építi fel új, polisztirol-lapokat (EPS) készítő gyárát a magyar tulajdonban lévő Masterplast Group Zrt.
Vágólapra másolva!

Az építőanyag gyártó cég 1,15 milliárd forintos beruházással évi 500 ezer köbméteres kapacitást hoz létre a vajdasági városban.

A zöldmezős beruházás eredményeként felépülő 6500 négyzetméteres gyártócsarnokban október elsején indul meg a termelés, kezdetben tizenkét főnek adnak munkát. Az emelkedő energiaárak és a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt erőteljesen megnövekedett piaci kereslet, ezért épített új gyárat Szerbiában a Masterplast - közölte a cég az [origo]-val.

Közel a magyar határhoz

Ács Balázs, a Masterplast Group Zrt. operatív vezérigazgatója szerint a szabadkai üzemben gyártott termékek döntő hányada magyar, horvát, szlovén és román exportra készül, de kiszolgálja az egyre dinamikusabban bővülő szerb igényeket is. Magyar szempontból a határ közelsége stratégiai jelentőségű, elsősorban a magas szállítási költségek leszorítása miatt.

A homlokzati hőszigetelő rendszerek regionális piacán az utóbbi években kiéleződő verseny ellenére, bizakodnak a Masterplast vezetői. A további terjeszkedéshez a külső feltételek is adottak: a közelmúltban szigorított épületenergetikai rendelet után a hőszigetelő rendszerek iránti kereslet várhatóan nőni fog.

18 országban vannak jelen

Az 1997-ben Magyarországon alapított Masterplast ma már a régió egyik vezető építőanyag-gyártó és -forgalmazó vállalatává vált. Ausztriától kezdve, Albánián, Horvátországon és Csehországon át, Németországig és Kínáig 18 országban van jelen a Masterplast. A több mint 700 embert foglalkoztató cégcsoport árbevétele 2006-ban meghaladta a 75 millió eurót, tavaly pedig megközelítette a százmillió eurót.

A Masterplast emellett képviselteti magát többek között Angliában, Franciaországban, Olaszországban, Oroszországban és Törökországban is. A Masterplast idén nyáron lépett a nyilvánosság elé, amikor előadást tartottak a tőzsdeképes cégek klubjában.