Nem szigorított a román jegybank

Vágólapra másolva!
A román központi bank 10,25 százalékon hagyta az irányadó kamat szintjét csütörtökön. A bank közleményében megerősítette szándékát, hogy élénk figyelemmel kíséri majd a gazdasági folyamatokat az inflációs célok teljesítése érdekében.
Vágólapra másolva!

E hónap elején a Reuters által megkérdezett szakértők arra számítottak, hogy a központi bank szeptemberben szakítani fog szigorú pénzpolitikájával azután, hogy júliusban drágította a hitelkamatokat. A szakértők az infláció ütemének a júliusi három éves csúcsról történő fékeződésére is számítottak.

Romániában augusztusban átlagosan 0,09 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 8,02 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban a statisztikai hivatal adatai szerint.

Júliusban 9,04 százalékos volt a tizenkét havi infláció, hároméves csúcson. Az inflációt a múlt hónapban az olcsóbbodó üzemanyagok és élelmiszerek lassították. Elemzők szerint e folyamat tovább tart az év hátralévő részében, év végére 6-6,5 százalékos tizenkét havi drágulást jósolnak. Ez nagyjából összhangban lenne a Román Nemzeti Bank saját, év végére 6,6 százalékos előrejelzésével. Noha még mindig távol lesz a bank 2,8-4,8 százalékos célsávjától, de mindenesetre jócskán enyhíti a kamatemelési kényszert, annál is inkább mert a bank jövő év végére szóló előrejelzése már csak 4,2 százalékos, és az már benne lenne az akkorra megcélzott 2,5-4,5 százalékos sávban.