Demján cége is befektet Montenegróban

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom, az OTP Bank és Hunguest Hotels után a Trigránit is jelentős befektetést tervez Montenegróban. Zöldmezős beruházásként 40 ezer turista fogadására alkalmas turisztikai központot építtetne az albán határhoz közeli Uljcinjtól délre, egy 13 kilométer hosszú tengerparti szakaszon.
Vágólapra másolva!

Kétnapos magyar tőkekihelyezési konferenciát és üzletember-találkozót rendeztek szerdán és csütörtökön Montenegróban annak érdekében, hogy Magyarország tovább javítsa a balkáni országban elért, már most is kiemelkedő gazdasági pozícióit.

A podgoricai konferenciát Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium külgazdasági szakállamtitkára nyitotta meg, és elsősorban montenegrói gazdasági szakemberek, köztük a gazdaságfejlesztési, a közlekedési és tengerészeti minisztérium, és a helyi gazdasági kamara vezetői tartottak előadást arról, hogy milyen további lehetőségekkel számolhatnak Montenegróban a magyar befektetők.

A nyugat-balkáni országban Magyarországnak már most is komoly gazdasági pozíciói vannak: 2005-ben és 2006-ban is a legnagyobb külföldi beruházó volt. A 6 milliárd eurós magyar tőkekihelyezésből eddig 320 millió euró került Montenegróba.

Az első számú montenegrói befektető a Magyar Telekom 140 millió eurós befektetéssel, de komoly szerepe van a helyi piacon a Crnogorska Komercijalna Bankát felvásárló OTP Banknak és a Herceg Noviban szállodát vásároló Hunguest Hotelsnek is.

Ami a középtávú terveket illeti, akár a 2,5 milliárd eurót - ez több, mint Montenegró egyévi GDP-je - is elérheti a Trigránit idegenforgalmi zöldmezős tervezete, amely Uljcinjtól délre, egy 13 kilométer hosszú tengerparti szakaszon mintegy 40 ezer turista fogadására alkalmas turisztikai központra vonatkozik.

A Ganz Acélszerkezet Zrt. a bari kikötő fejlesztésében vesz részt mintegy 25-30 millió euró értékű munkákkal, a Magyar Alumínium Zrt. pedig 350 ezer tonna bauxit kutatására és kitermelésére vonatkozó koncessziós pályázatot nyert meg.