Szigorúbban ellenőrzik a borimportot

Vágólapra másolva!
Az országba illegálisan behozott bormennyiség csökkentése, vagy legális csatornába terelése érdekében közös ellenőrzési akciót szervez az agrártárca a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával (VPOP).
Vágólapra másolva!

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a legjelentősebb importőr, Olaszország adatai szerint évente 400 ezer hektoliter bor érkezik Magyarországra, a magyar nyilvántartásba azonban már csak 120 ezer hektoliter kerül. Ezért abban állapodtak meg a VPOP-val, hogy szigorítják a jövedéki ellenőrzést. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is támogatja az akciót.

Bejelentette azt is: Magyarország kezdeményezi, hogy 2011-től további három évre vonatkozzon moratórium a külföldiek földvásárlására. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország 2011-ig kért moratóriumot, aminek időszakos felülvizsgálata 2009-ben lenne esedékes, az Európai Bizottság azonban jelezte, hogy nem él ezzel a jogával.

Gőgös Zoltán hangsúlyozta: azért van szükség a moratórium meghosszabbítására, mert a 2013 utáni agrártámogatási változásokat úgy kell előkészíteni, hogy a magyar piacot időközben ne zavarja meg egy spekulációs földvásárlás.

A magyar földpiacnak még további védelemre van szüksége, az árszint még nem megfelelő, így továbbra is tartani lehet a spekulációtól - mondta.

A szakállamtitkár megerősítette: az idén nagyjából 70 ezer hektárról 581 ezer tonna szőlőtermés és ebből 3,5 millió hektolitert meghaladó bortermés várható.

Mivel tavaly nagyon alacsony volt a termés mennyisége, az idén a felvásárlási árak 10-25 százalék között csökkennek. A hosszú távú, szerződéses rendszerekben azonban kisebb a piaci zavar, kevésbé, 10 százalék körül csökkennek az árak.

Az idén a forgalmi járulékokból befolyt összegből 192 millió forintot az ellenőrzés erősítésére, 288 milliót pedig a bormarketingre fordítanak.

Beszámolt arról is, két héten belül megszülethet a pálinkatörvény és megalakulhat a Pálinka Nemzeti Tanács, miután a hét elején az Európai Bizottság képviselője is úgy vélte, hogy a végszavazás előtt álló tervezet megfelel az uniós eljárásoknak. Hozzátette: 150 millió forintos forrással, az év végéig tartó pálinka marketing akciót indít az Agrár Marketing Centrum (AMC).