Újabb tender az algyői gázvezeték kapacitásaira

Vágólapra másolva!
Október 6-ig lehet benyújtani az új ajánlatokat a leendő, 109 kilométer hosszú  magyar-román gázvezeték hosszú távú kapacitásainak lekötésére. A magyar szakasz kilencmilliárd forintba kerül.
Vágólapra másolva!

A 2010-re felépülő magyar-román gázvezeték hosszú távú kapacitásainak lekötésére október 6-án kell beadni az ajánlatokat a Mol Földgázszállító Zrt.-hez (FGSZ), az eredményhirdetés 2008. október 13-ig várható - közölte Lakatos Edina, az FGSZ szóvivője pénteken. Az első kapacitáslekötési eljárás szeptember 12-én eredménytelenül zárult, mert egyetlen érvényes ajánlat érkezett.

Az Algyő és a romániai Családpalota között megvalósuló, összesen 109 kilométer hosszú vezeték 47 kilométer hosszú magyar szakaszának 90 százalékát, 180 ezer köbméter/óra kapacitást köthetnek le a nyertes ajánlattevők. Az első időszak az üzembe helyezéstől az első teljes gázév megnyitásáig - 2010 januárjától fél évig - tart, azt követően pedig 2010. július 1-től 2030-ig, húsz évre szól.

A Mol Földgázszállító Zrt. az év elején állapodott meg a román Transgaz S.A.-val a két ország gázvezetékének összekapcsolásában. A vezeték magyar szakaszának beruházása - a korábbi tájékoztatás szerint - mintegy 9 milliárd forintba kerül.

Az ajánlati felhívás szerint négy díjtételt kell majd megfizetniük a kapacitást lekötőknek: a vezeték betáplálási és kiadási pontján lekötött kapacitás díját, a szállított mennyiség után fizetendő forgalmi díjat és az összekötő vezeték határkeresztező kapacitása után a számított díjat. A felhívás megadja azt a képletet is, amivel ezek a díjak az évek folyamán változhatnak.

Az ajánlattevőnek az éves szállítási díj 20 százalékát, maximum 100 millió forintot kell bankgaranciaként letétbe helyezni.