Növelték a polgárőrség költségvetését

Vágólapra másolva!
A jövő évi költségvetés százmillió forint plusztámogatást és külön programfinanszírozást tervez a mintegy 80 ezres létszámú polgárőrség számára - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter a Polgárőrök a kistelepülések biztonságáért című országos fórumon szombaton Budapesten.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak közbiztonsági, hanem szociális eredetű problémák is nehezítik a vidéken élő emberek életét. Az egyenlőtlen esélyek, az eltérő szociális gyökerek, a fejletlen infrastruktúra okozta gondokat komplexen kell orvosolni - fűzte hozzá.

Kiss Péter közlése szerint a harminc-negyven leghátrányosabb kistérség felzárkóztatására, e program keretében, térségenként három-négy milliárd, összességében százmilliárd forintot fordítanak.

A szocialista politikus elmondta, hogy az évi 150 millió forintos központi költségvetési támogatás mellett további százmillió forintot kap majd a szervezet. Bejelentette, hogy a Miniszterelnöki Hivatal 15 millió forinttal támogatja a kistelepülések biztonságáért október elejétől 5 millió forintos keretösszeggel kiírandó polgárőrségi projektet, így a kétszáz leghátrányosabb helyzetű településen összesen 20 millió forintra lehet pályázni.

Túrós András nyugalmazott rendőrtábornok, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke azt mondta, hogy a megélhetési bűnözés kifejezése politikai blöff, ugyanis az emberek tisztes szegénységben is tudnak élni, de mint megjegyezte, egyre több a gyermek- és a fiatalkorú elkövetők száma is.