Magyar-horvát-román gázrendszer épül

Vágólapra másolva!
Egységes, az Adriaitól a Fekete-tengerig elérő magyar-horvát-román földgázszállítási rendszer jön létre 2010-re. A meglévő hálózatok összekapcsolását műszaki oldalról a már épülő magyar-román és magyar-horvát gázvezeték teszik lehetségessé, szervezeti oldalról pedig a pénteken Budapesten született mérföldkőnek számító döntés - tájékoztat a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A három ország földgázszállító társaságai külön céget hoznak létre a majdani, hálózatszerű működés előkészítésére. Várhatóan egy hónapon belül csatlakozik hozzájuk a boszniai gázszállító társaság, de támogatja az előtanulmányokat folytató vállalat alapításának gondolatát - azon keresztül pedig a térség gázvezeték-hálózatai működésének összehangolását - a szerbiai, a bulgáriai és a szlovéniai gázvezetéki társaság is.

Végső döntésüket a koncepció további vizsgálata után hozzák meg - tájékoztatta a Világgazdaságot Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a hét érintett cég második vezérigazgatói kerekasztal-megbeszélésén történtekről. A következő találkozó is Budapesten lesz, novemberben.

A Nets szervezését az FGSZ kezdeményezte a térségi gázellátás biztonságának a javítása érdekében. A társulás nyitott további országok gázszállító cégeinek a befogadására is. A jobb ellátásbiztonságon keresztül nőni fog a Nets-tagvállalatok értéke is.

A pénteki tárgyaláson részt vett Gordos Péter államtitkár is, Andris Piebalgs uniós energiabiztos pedig erős támogatásáról biztosította a kezdeményezést - válaszolt Zsuga János a politika reagálását firtató kérdésre a Világgazdaságnak.