Tovább lehet fűtésszabályozásra pályázni

Vágólapra másolva!
Megújította az úgynevezett ökoprogram támogatási formát az Önkormányzati Minisztérium. A távfűtött lakások egyedi fűtésszabályozásának a kialakítására szolgáló pályázati programot ez év február 1-jén hirdették meg először az Új Magyarország lakásfelújítási program keretében - tájékoztat a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az akkori 54 ezer forintos állami támogatás összege most 77 ezerre emelkedik, a támogatási intenzitás maximuma 35-ről 50 százalékra nő. Az önkormányzat részben vagy egészben átvállalhatja a lakóközösséget terhelő saját részt. Korábban az önkormányzat a pályázót terhelő önrészhez legfeljebb a bekerülési költség 15 százalékának megfelelő összeg erejéig adhatott támogatást - közölte Csider László, az Önkormányzati Minisztérium lakásügyi főosztályvezetője.

Megváltozott a beadási határidő is, október 31. helyett 2009. június 30-ig van mód az immár új feltételek szerinti pályázatok beküldésére. A magasabb támogatási intenzitás és összeg az eddig beérkezett kérelmekre viszszamenőlegesen is érvényes.

A drága távhő miatt kellett újragondolni

A feltételek megváltoztatását nagyban motiválta az energia és a távfűtés árának emelkedése. A növekvő összegű és arányú állami támogatással a korszerűsítések olyan lakóközösségek számára is elérhetővé válnak a kormányzati szándékok szerint, amelyek korábban nem tudtak pályázni.

A durván 650 ezer távfűtött lakás mintegy 80 százaléka nem élhetett az egyedi szabályozási lehetőséggel. Előzetes becslések szerint a meghosszabbított határidőre - a kedvezőbb szabályozás hatását is figyelembe véve - 100-110 ezer lakás pályázata várható, 6-7 milliárd forint támogatási igénnyel.

A módosított pályázati dokumentumok az Önkormányzati Minisztérium és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. honlapján lesznek elérhetők - olvashatjuk a Világgazdaságban.