Nekilódult az olaj jegyzése

Vágólapra másolva!
Hektikus kereskedés után négy dolláros áremelkedéssel zárt az olaj kedden. A Brent hordónkénti a 98 dolláros, a WTI a 100 dolláros szint fölé kúszott. A nyersolaj határidős árait az erősödő részvénypiac hajtotta, illetve az a remény, hogy mégis döntés születhet majd a pénzpiac stabilizálásáról. A dráguló dollár mérsékelte az áremelkedés ütemét.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate kedden novemberi lejárata hordónként (159 liter) 4,27 dolláros, azaz 4,43 százalékos emelkedés után 100,64 dolláron fejezte be a napot. A nap folyamán az árak a 93,3-101,40 dollár között ingadoztak.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent novemberi lejárata 4,19 dolláros áremelkedés után 98,17 dollár volt a keddi záráskor.

Hétfőn még a Nymex-en 10,5 dolláros volt az áresés, ami a dollárban számított második legnagyobb mértékű áresés. Legutóbb 2003 áprilisában estek ilyen mértékben az árak. Ez azután következett be, hogy a képviselőház elutasította a 700 milliárd dolláros pénzpiaci mentőcsomagot, ami a gazdasági válság elhúzódása, illetve a globális energiakereslet visszaesése miatt keltett aggodalmat az olajpiacon.

Ami a perspektívát illeti, a következő hetekben a szakértők mérséklődő olajárakra számítanak. Ennek oka az, hogy a pénzpiaci mentőcsomag sorsától függetlenül a pénzpiaci viharok a vállalkozókat és a háztartásokat máris energiafogyasztásuk mérséklésére késztették.