Gazprom-E.ON gázmegállapodás született

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom és a német E.ON csütörtökön Moszkvában aláírta azt a megállapodást, amelynek értelmében a német energetikai csoport 25 százalék mínusz 1 részvény részesedést vásárol a Juzsno-Russzkoje földgázmező projektben. A megállapodást Angela Merkel német kancellár oroszországi látogatása alkalmából írták alá.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a földgáz-projektben való részesedésért cserébe a Gazprom átveszi az E.ON Ruhrgas 49 százalékos részvénycsomagját a ZAO Gerosgazban, amelynek tulajdonában 3 százalék Gazprom részvény van.

A tranzakció lebonyolítása után az E.ON Ruhrgasnak 3,5 százalékos közvetlen részesedése marad a Gazpromban.

A 2006 júliusban született elvi megállapodás arról, hogy az E.ON is társul a BASF mellé a földgázmező feltárásában, s akkor még arról volt szó, hogy cserébe átadják a Gazpromnak az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletágának kisebbségi részét, 50 százalék mínusz egy részvényt, illetve az E.ON Hungária 25 százalék plusz egy részvényét.

Kutas István, az E.ON magyarországi érdekeltsége, az E.ON Földgáz Trade kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a Gazprommal kötött ügylet semmilyen szinten nem érinti az E.ON magyarországi gázüzletét.

A nyugat-szibériai vállalkozásban 25 százalékot mínusz egy részvényt kapott a BASF vegyipari vállalat is, a többséget a Gazprom megtartja.

A Juzsno-Russzkoje földgázmező kitermelhető készletét 600 milliárd köbméterre becsülik.