Még mindig feketelistán a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Az FVM nemrég megjelentette rendeletét, amely kötelezi a libatömő termelőket a megkülönböztető jelzések alkalmazására. Az osztrák állatvédők azonban továbbra sem vették le a hazai cégeket a feketelistájukról, sőt már a libatömés teljes beszüntetését követelik.
Vágólapra másolva!

A Négy Mancs osztrák állatvédő szervezet nem tartotta be ígéretét, mely szerint leveszi feketelistájáról azokat a cégeket, amelyek tartják magukat a magyar szakminisztériummal kötött megállapodáshoz - közölte a Hungarikum Szövetség csütörtökön az MTI-vel.

Korábban a Négy Mancs Alapítvány kampányt indított a baromfifeldolgozó Hungerit Zrt. ellen, hogy hagyjon fel a hízottliba- és -kacsacomb, illetve -mell, valamint a libamáj előállításával. Emellett feketelistára tette a szentesi céget, hogy a nemzetközi áruházláncok ne rendeljenek tőlük kényszertömött jószágokból előállított élelmiszereket.

A Hungerit szeptember 1-jével leállította a hízottáru feldolgozását az alapítvány nyomására. Emiatt az év végéig csaknem kétszáz dolgozótól kell megválnia, és 2,5-3 milliárd forint árbevétele marad el.

Az állatvédő szervezet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal (FVM) folytatott tárgyalások során megígérte, hogy ha a magyar minisztérium kidolgozza a franciaországihoz hasonló, az állatvédelmi szempontokat figyelembe vevő kódexét, akkor az ezen szabályokat betartó cégeket leveszi a feketelistájáról.

A közlemény megjegyzi: a feketelistán továbbra is szerepelnek olyan cégek, amelyek vagy soha nem tömtek libát, vagy már a közelmúltban felhagytak ezzel a gyakorlattal az osztrák szervezet nyomására.