Közelebb kerül Budapest a román tengerparthoz

Vágólapra másolva!
A kanadai Bombardier Transportation vállalatot érdekli a Budapest és a romániai Konstanca (Constanta) közötti nagysebességű vasútvonal építése, és szállítana a megrendelőnek vonatszerelvényeket - ezt Jean Berge, a kanadai vállalat Kelet-Európáért és Romániáért felelős alelnöke nyilatkozta szerdán.
Vágólapra másolva!

Az Agerpres román hírügynökség által idézett Berge elmondta, hogy érdekli őket a terv, főként abban, hogy a vonalon közlekedő vonatszerelvényeket szállítsanak majd.

Szintén a Budapest-Konstanca közötti gyorsvasút kapcsán Ludovic Orban román közlekedési miniszter kedden bejelentette: a vasút megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést várhatóan 2009-ben írják alá a majdani megbízott vállalattal. Hozzátette: jelenleg a tender kiírásához szükséges íratok és a megvalósíthatósági tanulmány előkészítésén dolgozik a Román Vasúti Társaság (CFR).

A 800 kilométer hosszú vasútvonal becslések szerint több mint 12 milliárd euróba kerül, ugyanis egy kilométer 15-25 millió euró közötti költséget igényel. A román és a magyar közlekedési minisztérium képviselői a tavaly novemberi nagyszebeni kormányülés keretében írták alá a megállapodást a nagysebességű, az európai vasúti közlekedési hálózathoz kapcsolódó vasútvonal jövőbeni megvalósításáról a Budapest-Bukarest-Konstanca vonalon.

A kanadai vállalat piacvezető a világon mozdonyok, metrószerelvények és villamosok értékesítése terén.