Magyarországon bővít az Electrolux

Vágólapra másolva!
Az Electrolux 3,5 milliárd forintos fejlesztést hajt végre gyáraiban, így a jászberényi üzemekben éves szinten mintegy 370 000 termékkel, a nyíregyházi gyárban pedig várhatóan 80 000 hűtőszekrénnyel gyártanak majd többet 2009-től: a fejlesztés révén mintegy 200 fővel bővül a létszám is.
Vágólapra másolva!

Takács János, az Electrolux közép-kelet európai holding vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a csoport május végén átszervezte olaszországi hűtőszekrény gyártását, aminek következtében a scandicci gyár kapacitásának nagy részét, a suseganai üzem gyártásának pedig egy részét Magyarországra telepíti. A suseganai gyárban a jövőben beépíthető és nagyméretű termékeket gyártanak majd.

Hozzátette: az idén a vállalat Magyarországon 6,5 milliárd forintot fordít beruházásokra, s a tervek szerint jövőre is ekkora összeget költ fejlesztésre. Az új termékek gyártásával kapcsolatos plusz 3,5 milliárd forintot az idén és jövőre költik el. A 200 főből 70-et Nyíregyházán, 130-at pedig Jászberényben vesznek fel.

Jászberényben jelenleg 1,3 millió hűtőgépet és 560 ezer fagyasztóládát gyártanak, Nyíregyházán pedig 900 ezer hűtőszekrényt állítanak elő. E termékvonalakon jelenleg 3.300 főt alkalmaznak. A gyártási folyamatok átrendeződésével Magyarországon is megkezdődik a beépíthető termékek gyártása, amelyekből jövőre mintegy 250 ezret állítanak elő Jászberényben.

Takács János elmondta: az elmúlt három év legnagyobb beruházása révén a gyártókapacitás bővítése mellett 15 új termékcsalád kifejlesztésére is sor kerül. Ebből 12 a jászberényi üzemek termelését érinti. A megújuló termékskála előállítása növeli a gyártás komplexitását, ezért a beruházott összeg egy része a gyártás folyamatos fejlesztésére, valamint a gyártórendszerek átalakítására összpontosul.

Az új termékcsaládok gyártása 2009. január 1-én indul, amikorra a tervek szerint mindkét érintett termelőegység átalakítása lezárul. A jövő év második felétől az üzemek teljes kapacitással műkődnek. A beépíthető készülékek elsősorban nyugat-európai, míg az egyajtós hűtő és fagyasztószekrények, valamint az alulfagyasztós kombinált hűtőszekrények kelet és nyugat-európai piacokra kerülnek.

Az Electrolux Lehel Kft. 201,1 milliárd forint bevételt ért el 2007-ben, ami 11 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 180,9 milliárd forintnál. A jászberényi logisztikai központon keresztül 6,4 millió terméket szállítottak ki tavaly. Átlagosan a gyártott termékek 75 százaléka a nyugati, míg 25 százaléka a kelet-európai piacokon talált gazdára.

A kft. nyereségéről anyavállalati előírások miatt nem hoznak nyilvánosságra adatokat. A tavaly év végén Magyarországon 4 800 főt alkalmazó Electrolux 1991 és 2007 között 75 milliárd forintot költött fejlesztésre. Az Electrolux Magyarországon egyebek mellett porszívókat, hűtőszekrényeket és fagyasztóládákat gyárt.

Tavaly a kft. több mint 6 milliárd forint adót fizetett, ebből a helyi 870 millió forint, a központi pedig mintegy 5,4 milliárd forint volt. Az Electrolux Lehel tavaly 5,5 milliárd forintot fordított beruházásra, amiből 3,36 milliárd forintot a jászberényi hűtőszekrény- és fagyasztóláda gyár fejlesztésre költöttek.