Rekordot döntött a cseh fegyverexport

Vágólapra másolva!
Rekord nagyságúra emelkedett a cseh fegyverexport 2007-ben. A cseh cégek ebből tavaly összesen 174 millió euró bevételre tettek szert, ez 81 millió euróval több, mint 2006-ban - közölték szerdán a cseh ipari és kereskedelmi minisztériumban, amely a fegyverkereskedelmet hivatalból felügyeli és ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

A cseh fegyverkivitel húsz százaléka Indiába irányult, 12 százalék Szlovákiába. A válságövezetnek számító Grúzia 7,6 százalékos részesedéssel a harmadik helyen van.

A kimutatás szerint a legnagyobb érdeklődés a korszerű önműködő cseh puskák iránt nyilvánul meg, amelyekből több mint 51 ezer darabot adtak el külföldön. Már hagyományosan nagy az érdeklődés a jó nevű cseh pisztolyok iránt is, amelyekből tavaly 30 410 darabot vettek meg a külföldi megrendelők. A korábban nagyon jól menő géppisztolyok iránt azonban csökkent a kereslet, s már csak néhány ezer darab (3356) kelt el. Kivitelre került ezeken kívül 2647 könnyű és 208 nehéz gépfegyver, 600 tankelhárító RPG rakéta, hat tank, három tüzérségi rendszer, öt MIG-21 és L-29 típusú vadászgép, hat Mi-17 és Mi-24 típusú helikopter.

Csehország nemcsak exportálja a fegyvereket, de maga is vásárol külföldön. Tavaly a legnagyobb értékű fegyvert és hadifelszerelést - a behozatal 42 százalékát - Svédországban vásárolták a csehek. A svédeket Ausztria (12 százalék) és az Egyesült Államok (7,3 százalék) követik. A cseh cégek a külföldi fegyverekért és hadifelszerelésért összesen 4,8 milliárd koronát, azaz 193 millió eurót fizettek ki. Ez az összeg 100 millió euróval magasabb, mint 2006-ban.