Egyre több az APEH-ellenőrzés

Vágólapra másolva!
Az idén jelentősen emelkedett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által elvégzett ellenőrzések száma és a vizsgálatok során megállapított nettó adókülönbözet is, ami a hivatal szerint a kiválasztás hatékonyságát mutatja.
Vágólapra másolva!

Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese a hivatal szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az adóhatóság az első háromnegyedévben 209 477 ellenőrzést végzett, 19 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az ellenőrzések során feltárt nettó adókülönbözet 35 százalékkal, 375,942 milliárd forintra emelkedett. A jogerősen megállapított adóhiány 300,036 milliárd forint, több mint 41 százalékkal nagyobb az előző évinél.

Az adókülönbözet 83,2 százalékát (321,7 milliárd forint) az áfa, 8,9 százalékát (33,5 milliárd forint) az szja, 4,1 százalékát (15,4 milliárd forint) a társasági adó, 2,9 százalékát (10,9 milliárd forint) a járulékok területén, 0,9 százalékát (3,4 milliárd forint) pedig egyéb adónemekben állapították meg.

Az adóhatóság az ellenőrzési területen az idén is kiemelt figyelmet szentelt a feketegazdaság fehérítésének. Így folytatódtak a vagyonosodási vizsgálatok, továbbra is napirenden van az áfa-minimalizálók ellenőrzése, az újonnan alakuló vállalkozások preventív célú ellenőrzésével, valamint a jövedelem (nyereség) minimum alatt vallók ellenőrzésével pedig új feladatokat is kapott a hivatal.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy az adóhatóság feladata, hogy elősegítse, szükség esetén kikényszerítse az adózók jogkövetését. Úgy vélekedett, az APEH sikeresen teljesítette ezt a feladatát, amit az ellenőrzések eredménye is mutat.

Az áfa-minimalizálás, illetve a láncügyletek ellenőrzése során a tavalyi 87,6 milliárd forint után az idén szeptember végéig 117,3 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg jegyzőkönyvi szinten.

A társadalombiztosítási járulékoknál 70 620 ellenőrzés nyomán 10,9 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg a revizorok; a vizsgálatok száma 17 százalékkal, a megállapításoké 5 százalékkal nőtt.

Tízezer vagyonosodási vizsgálat szeptember végéig

A vagyonosodási vizsgálatokból szeptember végéig 5430 vizsgálatot fejezett be az adóhatóság, amelyek során 19,560 milliárd forint jogerős adókülönbözetet tárt fel. A megállapítással zárult ellenőrzésekre jutó átlagos nettó adókülönbözet 9,023 millió forintra nőtt. További 4975 vizsgálat is folyamatban van, ezek kapcsán 30,903 milliárd forint adóhiányt tártak fel, de ez még nem jogerős.

Az adóhatóságnak az idei évtől a jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok legalább 20 százalékát ki kell választania 90 napon belül kockázati elemzéssel ellenőrzésre. Az APEH a 20 775 újonnan alakult vállalkozás közel egyharmadánál - 6761 cégnél - indította meg szeptember végéig az ellenőrzést, közülük 6127 vállalkozásét be is fejezte. A cégek mintegy 8 százalékánál hiúsult meg az ellenőrzés, például mert az adózó nem volt fellelhető.

Hajdú Miklósné elnöki tanácsadó a vizsgálatok eredményét ismertetve elmondta: a vállalkozások 69 százaléka még nem kezdte meg tevékenységét, illetve a jogszabályoknak megfelelően végzi. A cégek 17 százalékánál még hiányoztak a tevékenység feltételei (például a tárgyi eszközök), ami nem feltétlenül jelez problémát, de azért fokozott figyelmet érdemel. Mulasztási bírság alapjául szolgáló hiányosságot 14 százaléknál találtak, amire ok lehetett egyebek mellett a nyilvántartás vezetésének hiánya, vagy egyes bevallási kötelezettségek elmulasztása. Adószám felfüggesztésére 564 esetben került sor.

A minimum adóalap fizetési kötelezettség alá tartozók közül az egyéni vállalkozók esetében 1 százalék, a társas vállalkozások körében 1,3 százalék nyújtott be nyilatkozattételt tartalmazó bevallást, vállalva az ellenőrzés ódiumát. A veszteséges vállalkozások száma csökkent.

Fokozott az ellenőrzés a távol-keleti áruk körében

Évek óta kiemelten ellenőrzi az APEH a távol-keleti árukat is. Hajdú Miklósné közölte, hogy szeptember végéig 3831 vizsgálatot végeztek, ezek 36,6 százaléka zárult megállapítással. Üzletbezárásra 192 esetben került sor, a várható mulasztási bírság meghaladja a 210 millió forintot.

A társhatóságokkal közösen nemrég végzett "szüreti" ellenőrzés során 100 településen 741 vizsgálatot végeztek, ami kiterjedt az üzletekre és vendéglátó egységekre is. Az értékesítés bizonylatolásával 584 esetből 222-ben gond volt, 151-nél egyáltalán nem volt bizonylat. Szabálytalan foglalkoztatást az ellenőrzések 30 százalékában találtak, ami Hajdú Miklósné szerint nem rossz arány, a fehéredést mutatja. A szankciók: 69 millió forint mulasztási bírság, 42 üzletbezárás, 20 esetben a tevékenység felfüggesztése.

Tavaly január óta a szerencsejáték ellenőrzések is az adóhatósághoz tartoznak, miután az APEH integrálta a Szerencsejáték Felügyeletet. Szeptember végéig ezen a területen 13.161 - az előző évinél 7 százalékkal több - ellenőrzést végeztek, a bírságoló határozatok száma közel 80 százalékkal - 1.269-ről 2.320 darabra - nőtt. A kiszabott bírságok összege 284 millióról 748 millió forintra emelkedett. Sibinger Márta, az ellenőrzési főosztály vezetője szerint ennek hátterében az áll, hogy a pénznyerő automaták 5 évig lehetnek a piacon, utána környezetvédelmi szempontból megsemmisítendő hulladéknak számítanak, ám az üzemeltetők késve, vagy egyáltalán nem teljesítették ezt a jogszabályi kötelezettséget.

A tájékoztatón bejelentették, hogy központi ellenőrzési adattárházat alakítanak ki, amely egyebek mellett tartalmazza a bevallási, ellenőrzési, folyószámla és törzsadatokat, valamint az uniótól és a VPOP-tól kapott információkat is, ami lehetőséget nyújt az egyes adózók részletes kockázatelemzésére, a csalási formák modellezésére, felderítésére, az adózók osztályba sorolására. Mindez a várakozások szerint segíti az ellenőrzésre való célirányos kiválasztást, gyors intézkedéseket tesz lehetővé, és növeli a költségvetési bevételeket.