Negatívba fordult a külkermérleg

Vágólapra másolva!
Az idén az első nyolc hónapban a külkereskedelmi termékforgalom hiánya 2 millió euró volt az első becslések szerint, szemben az egy évvel korábbi 457 millió euró deficittel - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az KSH első becslése szerint a kivitel értéke 1265 milliárd forintot (5,387 milliárd eurót), a behozatalé 1287 milliárd forintot (5,482 millió eurót) ért el - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

Az adatok szerint bár a nyolchavi mérleg 455 millió euróval javult a bázishoz képest, a korábbi pozitív tartományból a negatív mezőbe került. A fordulat azért következett be, mert július után augusztusban is hiánnyal zárt a külkereskedelem: a nyolcadik hónapban a deficit 103,7 millió euró volt.

Csekély mértékben csökkent a forgalom

Euróban számolva a kivitel 1, a behozatal 2 százalékkal csökkent 2007 augusztusához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg augusztusban 22-23 milliárd forint (104 millió euró) mínuszt mutatott, ami éves szinten 18 milliárd forintos (73 millió eurós) javulást takar. Az augusztusi kivitel 79, a behozatal 70 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Negyedmilliárd euró lehet az idei többlet

A magyar külkereskedelmi mérleg jelentős mértékben javult az utóbbi két évben, a növekvő export- és a csökkenő importkereslet következtében. Ugyanakkor a 2008 második negyedévétől - a pénzügyi válság miatt - visszaeső nyugat-európai kereslet negatívan érintette az exportbővülést, ez pedig kedvezőtlenül befolyásolta a szaldót - kommentálták a KSH legfrisebb adatait a Takarékbank elemzői, akik éves szinten 250 milllió eurós többletet várnak a külkereskedelmi mérlegben.