Vágtató infláció az olajállamokban

Vágólapra másolva!
Iránban éves inflációs mutató 30 százalékos lélektani határ közelébe gyorsult- írta a Sarmayeh üzleti napilap az Iráni Központi Bank jelentése alapján. A térségben más államokban is gondot okoz az infláció, amely elsősorban az olajmilliárdok emelkedett a magasba.
Vágólapra másolva!

Az infláció hatalmas méreteket ölt Iránban. A 12 hónapra visszatekintő áremelkedés 29,4 százalékra gyorsult.

Ez az érték közel tízszerese az eurózóna átlagának, a magyar éves inflációnak csaknem hatszorosa.

Tiezengy százalékpont három év alatt

A világ negyedik legnagyobb olajtermelő országában 2005 óta folyamatosan romlik az inflációs helyzet. A három évvel ezelőtti választások óta 11 százalékponttal emelkedtek a fogyasztói árak és a romló trendnek még közel koránt sincs vége.

Az ISNA hírügynökség szerint az áremelekésben szerepet játszik a ramadán: a vallási ünnep idején általában egyes árucikkek, főleg az élelmiszerek jelentősen megdrágulnak. Sokan vendégül látják ismerőseiket esténként, hogy együtt ünnepeljenek, jelentős összegeket fordítva az előkészületekre és a hozzávalókra.

Gondok a térségben

Több ország is szenved kétszámjegyű inflációs mutatóktól a közel-keleti térségben. Irán mellett Egyiptom és Szaud Arábia is rossz helyzetben van.

A gond az, hogy az exportból származó olajdollárokat szinte két kézzel szórják ezen országok kormányai. Az érintett államok vezetői ugyanakkor azzal védekeznek, hogy az infláció ilyen mértékű növekedése globális probléma és nem csak náluk okoz gondot az áremelkedés üteme.

Egyelőre elkerülte a Közel-Keletet a hitelpiaci válság és annak a gazdaság szinte minden ágára hatást gyakorló negatív trendje, bár egyes elemzők szerint az olajlufi kidurranása és a világpiaci helyzet rossz hatással lesz majd erre az szóban forgó térségre is.