Felmondták a ferihegyi kollektív szerződést

Vágólapra másolva!
Nem vezetett eredményre az a több mint három hónapos tárgyalássorozat, amelyet a Budapest Airport (BA) kezdeményezett a ferihegyi érdekképviseletekkel a kollektív szerződés átalakításáról. A cég péntek este átadta a társaság szakszervezeteinek a kollektív szerződés felmondásáról szóló értesítést. A felmondás szabályai szerint a kollektív szerződés még három hónapig, azaz 2009. január 10-ig hatályban marad.
Vágólapra másolva!

A BA vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a határidő lejárta előtt megszülessen egy új, rugalmas, a munkavállalók és a vállalat érdekét, valamint a repülőtér hosszú távú versenyképességét egyformán szolgáló kollektív szerződés, ezért folytatni kívánja a konzultációt az érdekképviseletekkel - hangsúlyozza a cég közleményében.

A BA még június végén kezdeményezte az érdekképviseletekkel a kollektív szerződés módosításáról szóló tárgyalásokat. A módosítással a BA újra kívánta gondolni a repülőtéri munkaszervezés egészét, beleértve a munkarendeket és a munkaidőkereteket. Új pótlékrendszert vezetett volna be, és új alapokra kívánta helyezni a szakszervezetekkel való együttműködést is, különös tekintettel az esetleges sztrájkok kezelésére.

A felmondási idő után a Munka Törvénykönyvének rendelkezései az irányadóak. A jelenlegi kollektív szerződés felmondása nem érinti a 2005-ben közösen kialakított szociális juttatások rendszerét, így például változatlan marad a cafeteria. Ezekről a BA külön megállapodást kíván kötni az érdekképviseletekkel.