Romániában csökkenhet a közszolgák bére

Vágólapra másolva!
A román kormány csökkenteni tervezi az állami intézményeknél dolgozók bérét és a teljesítménnyel összefüggő bérezést vezet be az állami vállalatoknál a bérspirál megfékezésére.
Vágólapra másolva!

A tervet, amelyet kedden vitat meg a kabinet, egy médiakampány előzte meg, amelyben azzal vádoltak meg magas rangú tisztviselőket, hogy a fizetésük elérheti akár a 50 ezer eurót is. Egy hónappal a november 30-i parlamenti választás előtt a bérezés a kampány egyik fő kérdésévé vált.

Köztisztviselők ezrei követelnek béremelést a magánszektorban bekövetkezett gyors növekedésre hivatkozva. Az országban a havi átlagbér 340 eurónak felel meg.

Szakértők szerint azonban a gazdaság túlfűtött, mivel a magas bevételek serkentik a fogyasztást, s így gerjesztik az inflációt és növelik a folyó fizetési mérleg hiányát.

Gazdasági szakértők szerint a költségvetési deficit jövőre kiszabadulhat az ellenőrzés alól, ha a gazdasági növekedés a világpiaci válság miatt drámai módon lelassul, és az adóbevételek nem lesznek képesek fedezni a pótlólagos kiadásokat.