Csökkenő infláció kamatvágás nélkül

Vágólapra másolva!
A konszenzusnál sokkal jobb, 5,7 százalékos éves szeptemberi infláció után további meredek magyarországi dezinflácót várnak londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint azonban az MNB - különösen a múlt heti megingás után - nem fog sietni a kamatcsökkentéssel.
Vágólapra másolva!

Az MTI által előzetesen kérdezett, illetve prognózisaikban szemlézett nagy londoni befektetési házak és gazdaságelemző intézetek közül volt olyan, amelyik már megjósolta a 6 százalék alatti szeptemberi éves adatot: a citybeli elemzők 5,6-6,3 százalék közötti előrejelzéseket adtak a múlt havi, teljes kosárra számolt éves inflációra.

A tipikus londoni prognózis 6,1 százalék volt.

A keddi adatközlés után adott elemzésében Ivailo Vesselinov, a Dresdner Kleinwort londoni befektetési csoport közép-európai közgazdásza úgy vélekedett: az elmúlt napok piaci felfordulása után az MNB "bizonyosan megkönnyebbüléssel nyugtázta" a szeptemberi inflációs számokat.

A szakértő szerint a szeptemberi adat kínálta "bíztató" inflációs kilátás a középtávú monetáris enyhítés megfontolására nyújthat lehetőséget az MNB-nek.

A ház központi forgatókönyve az, hogy a jegybank az idén még nem csökkenti alapkamatát, tekintve, hogy a fokozott kockázatkerüléssel jellemzett jelenlegi környezet kockázatokkal terheli az árfolyamkilátásokat.

Most a forintot "kell" védenie a jegybanknak

A Dresdner londoni elemzője szerint jóllehet a forint a legutóbbi időszakban visszaerősödött, az október első tíz napjában végbement 9,3 százalékos gyengülés "fontos emlékeztető volt" a következő hónapok inflációs kilátásait fenyegető veszélyekre.

A ház azonban a belépő kedvező bázishatások alapján továbbra is azzal számol, hogy az idei év végére valamivel már 5 százalék alatt lesz az éves összevetésű infláció, és az MNB jövőre agresszív kamatcsökkentési ciklusba kezd. A Dresdner Kleinwort előrejelzése szerint a magyar jegybank alapkamata 6,75 százalékra süllyed 2009 végéig a jelenlegi 8,50 százalékról.

Enyhült az élelmiszer- és az olajnyomás

Christine Li, a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő gazdaságelemző szolgálata, a Moody's Economy londoni közgazdásza a keddi inflációs adatismertetés után adott elemzésében kiemelte, hogy a magyarországi infláció fő hajtóerőinek számító élelmiszer- és olajárnyomás jelentősen enyhül.

A Moody's Economy adatai szerint a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent nyersolajfajta árfolyama július óta 46 százalékot zuhant.

Christine Li szerint ha az olajárak a jelenlegi, 80 dollár körüli szinten maradnak, Magyarországon jó eséllyel még meredekebb dezinfláció kezdődhet.

Az infláció azonban még mindig messze a cél felett jár, miközben a gazdasági teljesítmény gyenge; az MNB ebben a helyzetben a Moody's szakértője szerint egyelőre kivár.

A Moody's Economy továbbra is azzal számol, hogy a következő pénzügypolitikai lépés kamatcsökkentés lesz, de a ház ezt 2009 első negyedére jósolja. Li a kulcsfontosságú tényezők közé sorolta elemzésében a költségvetés parlamenti elfogadtatását.