Szlovákiában gyorsult az infláció

Vágólapra másolva!
Szlovákiában szeptemberben átlagosan 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 4,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben - jelentették a szlovák statisztikai hivatalban szerdán EU-szabvány szerint számolva.
Vágólapra másolva!

Gyorsult a szlovákiai infláció: augusztusban mínusz 0,1 százalékos volt a havi és 4,4 százalékos a tizenkét havi drágulás, EU-szabvány szerint - ugyanannyi, mint júliusban. Tavaly augusztusban 1,2 százalékos, szeptemberben 1,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció az EU-szabvány szerint számolva.

A hazai szabvány szerint számolva még magasabb volt az infláció: átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 5,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Az infláció gyorsult: augusztusban 0,2 százalékos volt a havi és 5,0 százalékos a tizenkét havi drágulás, hazai szabvány szerint. Tavaly szeptemberben 2,8 százalékos volt a tizenkét havi infláció a hazai szabvány szerint.

Az elemzők csökkenésre, csak 4,8 százalékos tizenkét havi inflációra számítottak szeptemberről a hazai szabvány szerint, de a korai hideg idő miatt a fűtés többe került a vártnál. A lakásfenntartás, a víz, az áram, a gáz és más fűtőanyagok 2 százalékkal drágultak szeptemberben átlagosan augusztushoz képest, az augusztusi, 0,3 százalékos többlet után. Eközben a közlekedés-szállítás már 0,7 százalékkal olcsóbbodott az augusztusi, 0,2 százalékos árcsökkenés után.

Az infláció tavaly ősz óta gyorsult fel Szlovákiában is, részint külső okból, az energia és az élelmiszerek világszintű drágulása miatt, részint az EU-konvergencia jegyében a hatósági árak emelése miatt is. Júliusban 4,8 százalékos, júniusban 4,6 százalékos, tavaly augusztusban és júliusban egyformán 2,3-2,3 százalékos volt a tizenkét havi infláció, hazai szabvány szerint.

Az év vége felé az infláció valamelyes enyhülésére számítottak eddig az elemzők, részint a bázishatás, részint az olajtermékek valamelyes olcsóbbodása, részint a gazdasági növekedés Szlovákiában is valószínű lassulása matt. Az is segíthet, hogy a szlovák kormány keményen alkudozik az energiaárak emeléséről: egyelőre visszautasította a monopolszolgáltató 28 százalékos emelési javaslatát.

Az infláció féken tartásához eddig hozzájárulhat, hogy a központi banknak, a korábbi várakozással ellentétben, eddig mégsem kellett negyed százalékponttal csökkentenie alapkamatát, hogy összhangba kerüljön az Európai Központi Bank (EKB) szintjével, tekintettel Szlovákia januári euróövezeti csatlakozására.

A Szlovák Nemzeti Bank utoljára tavaly áprilisban mozdult, az akkor még alacsony inflációra tekintettel negyed százalékponttal 4,25 százalékra csökkentve alapkamatát, a kéthetes repót. Az EKB most idén július elején negyed százalékponttal éppen 4,25 százalékra emelte alapkamatát, így Szlovákiában elhárulni látszott a további kamatcsökkentési kényszer.

Egy hete, múlt szerdán ellenben az EKB, a világ mértékadó központi bankjainak egyeztetett akciójában, fél százalékponttal 3,75 százalékra csökkentette alapkamatát. Elemzők szerint a Szlovák Nemzeti Bank még az év vége előtt az enyhítés követésére kényszerül, ami jót tehet a gazdaságnak, de nem tesz jót az áremelkedés mérséklésének.

Szlovákia gazdasági növekedése, éves összehasonlításban, a második negyedévben 7,6 százalékra lassult az első negyedévi 8,7 százalékos ütemről. A tavalyi utolsó negyedévben 14,3 százalékkal, tavaly egész évben átlagosan 10,4 százalékkal nőtt a szlovák GDP, ez a legújabb rekord az önálló Szlovákia történetében.