Jól jöhetnek ki a válságból a biztosítók

Vágólapra másolva!
Kedvező hatást gyakorolhat a biztosító társaságokra és egyesületekre a pénzügyi válság, a lakosság ilyenkor ugyanis többet fordít öngondoskodásra és többet takarít meg - mondta Horváth Béla, a CIG Közép-Európai Biztosító Zrt. vezérigazgatója. A társaság csütörtöktől ügyfelei számára rendszeresen modellportfoliót hoz nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A CIG vezérigazgatója szerint gazdasági és pénzügyi válságok idején másfélszer olyan gyorsan nő a biztosítók díjbevétele, mint gazdasági fellendülés idején. Ezt a CIG biztosító is tapasztalja, jelenleg 1700 biztosításuk van, amelyek éves átlagban 560-580 ezer forint díjbevételt jelentenek szerződésenként.

A társaság megalapította a Hosszútávú Takarékoskodók Közép-Európai Szövetségét, védnöknek Warren Buffettet kérték fel. A biztosító emellett modellportfoliót publikál a csütörtöki naptól, összetevői jelenleg a következők: 30 százalék hazai vegyes alap, 10 százalék hazai részvényalap, 10 százalék fejlődő piaci részvényalap, 5-5 százalék kínai, illetve indiai részvényalap és 40 Warren Buffett részvényalap. Ezzel a modellportfolióval az utóbbi 5 évben 12 és 25 százalék közötti éves hozamot lehetett elérni.

Horváth Béla szerint a biztosító azt várja el a kormánytól, hogy állami eszközökkel - elsősorban adókedvezményekkel - támogassa a hosszútávú öngondoskodást. Mind a biztosítók, mind a biztosítottak számára ez kedvezőbb, mint a közvetlen támogatások nyújtása. Elképzelésük szerint szerint meg kellene szüntetni az életbiztosításokra járó adókedvezmény felső határát és a jövedelmek 20-30 százalékára kellene nyújtani adókedvezmény lehetőségét. A biztosító szeretné, ha a teljes hiteldíj mutatóhoz hasonló teljes költség mutatót vezetnének be az életbiztosítási szektorban, aminek segítségével a biztosítottak össze tudnák hasonlítani különböző társaságok és egyesületek költségszintjeit. A konkrét költségek nyilvánosságra hozatalát viszont nem tartja szerencsésnek a biztosító.

Járai Zsigmond, a biztosító felügyelő bizottságának elnöke elmondta, hogy cégük fapados biztosítást is kínál, amit az interneten lehet megkötni, így nem terheli ügynöki szerzési jutalék. A volt jegybankelnök úgy véli, hogy komoly válság előtt áll az ország, nagyon sok kis-, közepes és nagyvállalat fogja beszüntetni tevékenységét, ezért jelentős munkanélküliségre számít, úgy véli minél előbb kormányzati intézkedéseket kellene tenni a károk enyhítése érdekében, azok megelőzéséről ugyanis már lekéstünk.