Az arany és az olaj is olcsóbb lett

Vágólapra másolva!
A befektetők elkezdték kivenni a pénzüket a nemesfémekből. Közben 70 dollár alá esett az olaj ára, vagyis az energiahordozó most kevesebb mint felét éri a júliusi értékének.
Vágólapra másolva!

Erőteljesen csökkent, egy hónapja legalacsonyabb szintre hanyatlott az arany ára csütörtökön a szerdai szerény, 50 centes mérséklődést követően. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a decemberi lejáratú arany ára unciánként 34,50 dollárral 804,50 dollárra esett. Csütörtökön széles sávban, 786,70 és 852,10 dollár között mozgott a nemesfém ára.

A kereskedők azt mondták, hogy a befektetők, főleg a befektetési alapok nyereséget realizáltak, hogy pénzhez jussanak, miután az elmúlt időszakban jelentősen megerősödött arany. Ugyanez történt az ezüst, a platina és a palládium esetében is, csak jelentősebb volt az eladás. Ennek a következtében az ezüst 2006 februárja, a platina 2005 júliusa, a palládium 2003 júliusa óta legalacsonyabb szintre került.

Mintegy négy és fél dollárral csökkent a kőolaj ára csütörtökön, részben azon hivatalos adat nyomán, hogy a múlt héten a becsültnél jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent novemberi lejárata 4,48 dollár csökkenéssel 66,32 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 4,69 dollárral 69,85 dollárra süllyedt.

Az amerikai kormány adatai szerint a nyersolajtartalék 5,6 millió hordóval 308,2 millió hordóra emelkedett az október 10-vel záródott héten, a szakértők által várt 2,2 millió hordó növekedés helyett. A benzintartalék a becsült 2,8 millió hordó helyett 7,0 millió hordóval 193,8 millió hordóra nőtt. A dízel- és fűtőolajnak feldolgozott terméktartalék 0,5 millió hordóval 122,1 millió hordóra mérséklődött (az elemzők 0,4 millió hordó növekedésre számítottak).

Az adatismertetés előtt is már három dollár körüli veszteségen állt a kőolaj ára azon aggodalom miatt, hogy a lassuló világgazdasági növekedés a nyersolaj iránti igények mérséklődését vonja magával.

Nem befolyásolta a kőolaj árát az OPEC bejelentése arról, hogy az olajkartell eredetileg november 18-ára tervezett rendkívüli ülését október 24-ére hozza előre. Az olajügyi miniszterek megbeszélésére az OPEC székhelyén, Bécsben kerül sor. Szakértők azzal számolnak, hogy a gyors ütemben hanyatló olajár miatt termelésének a csökkentéséről dönt az OPEC. A Brent és a WTI hordónkénti ára több mint a felére esett a júliusban beállított csúcsról.