Egyre kevesebb a szállodai vendég

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59,6 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 3,6, a vendégéjszakák száma 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest  - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az év első nyolc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 58 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent.

Tavaly az első kilenc hónapban a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák átlagosan 53,7 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot értek el, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 1 százalékkal nőtt.

Budapest a legdrágább

Az idén az első kilenc hónapban az egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára - Gross ARR - 17 400 forint volt az időszak folyamán; e mutató kiemelkedően magas 36 400 forint értéket ért el a budapesti ötcsillagos egységekben.

A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 200-17 300 forintos szobaárakat érvényesítettek.

Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel - REVPAR - átlagosan napi bruttó 10 400 forint volt. A legmagasabb összegről, 24 400 forintról a budapesti ötcsillagos, a legalacsonyabbról, 4600 forintról a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységek számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel - Gross room revenue - folyó áron összességében 3,6 százalékkal csökkent, emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el, a legnagyobb visszaesés a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységekben volt.

Az idén január-szeptemberben a megfigyelt egységekben az eltöltött vendégéjszakák száma 1,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva.

A Balaton mellett nőtt a forgalom

A Balaton melletti három-, valamint a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának bővülése jellemezte. A többi szállodában mérséklődött, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma.

A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 62 százalék fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 47-65 százalékos kihasználtságot mértek.

Az időszak egészében a bruttó átlagár tekintetében május, a foglaltság szempontjából augusztus volt a legerősebb hónap a budapesti szállodák kivételével, ahol szeptemberben volt a legnagyobb a kihasználtság.

Az idei első negyedévet a gyenge, a nyári hónapokat az erős forint jellemezte, az euró árfolyama 229 és 266 forint között mozgott.