Fegyverkeznek az oroszok

Vágólapra másolva!
Jövőre 26 százalékkal, rekordnagyságúra növeli védelmi kiadásait Oroszország, melynek összege így az 1280 milliárd rubelt (50 milliárd dollár) is elérheti - jelentette be Alekszej Kudrin pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Grúzia agressziója és folytatódó militarizálódása következtében elsőrendű feladattá vált az orosz fegyveres erők modernizációja" - mint ezt az orosz-grúz konfliktus óta Dmitrij Medvegyev elnök többször hangsúlyozta.

A pénz egy részét az információs és kommunikációs rendszerek fejlesztésére szánják, mert ezek gyengesége a grúz konfliktus során is gondot okozott - mondta Andrej Frolov védelmi szakértő, hozzátéve, hogy a legtöbb figyelmet a stratégiai erők fejlesztésére fordítják.

"Csak" a hetedikek

A globális védelmi kiadások 2007-ben 1339 milliárd dollárt tettek ki, ami a világ össz-GDP-jének 2,5 százaléka, hatszázalékos növekedés 2006-hoz és több mint 45 százalékos növekedés 1998-hoz képest - áll a stockholmi Békekutató Intézet, a SIPRI júniusban publikált jelentésében. 35,4 milliárd dolláros költségvetésével Oroszország hetedik a védelmi kiadásokra legtöbbet fordító országok rangsorában, amit 547 milliárd dolláros büdzséjével az Egyesült Államok vezet, a sorban Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Japán és Németország követi - tájékoztat a Napi Gazdaság.

Az orosz védelmi minisztérium tavaly hirdette meg 189 milliárd dolláros nyolcéves tervét, ennek nyomán a rendelkezésre álló forrásokat a legújabb típusú interkontinentális rakéták, nukleáris tengeralattjárók, repülőgép-hordozók és radarok beszerzésére fordítják, emellett pedig az 1,1 millió katonájával a világ egyik legnagyobb létszámú hadseregének kiképzésére, javadalmazására és ellátására is többet költenek a jövőben.