Nő a szakadék a szegény és a gazdag között

Vágólapra másolva!
Az elmúlt húsz évben hét százalékkal nőtt a különbség a szegények és a tehetősek között a leggazdagabb országokban- derül ki az OECD felméréséből.
Vágólapra másolva!

A bevételi különbségek 2000 óta rohamosan nőttek az Egyesült Államokban és Németországban, ugyanakkor valamelyest csökkentek az Egyesült Királyságban, Mexikóban és Görögországban Az OECD felmérése 1985 és 2005 közötti vizsgálata kimutatta, hogy Nagy-Britannia még mindig az elsők között van a legnagyobb keresetkülönbségek tekintetében. A legegyenlőbb elosztás az észak-európai országokra jellemző: Dániára, Finnországra és Svédországra.

A felmérés szerint ez a növekedés korántsem akkora, mint amekkorának látszik. A bulvár lapokban sokat szereplő milliomosok miatt az átlagember úgy láthatja, többen élnek fényűző életet, mint a valóságban.

Az elemzés ugyanakkor felhívja a figyelmet az egyenlőtlenség veszélyeire. A szociális segélyek csak a jelenség tüneteit enyhítik, nem adnak megoldást a problémára-, mondta az OECD titkára, Angel Gurría. Szerinte az oktatás fejlesztésével és az alacsonyabb képzettségű munkaerő alkalmazásával kellene csökkenteni a különbségeket.