Román nem a Déli Áramlatra

Vágólapra másolva!
Románia illetékes vállalata, a Transgaz országos vezetéküzemeltető kedden cáfolta, hogy csatlakozna az orosz Gazprom tervezte Déli Áramlat nevű gázvezetékhez és hogy erről tárgyalásokat folytatott volna az orosz óriásvállalattal a közelmúltban.
Vágólapra másolva!

A Gazprom pénteken tudatta, hogy fontolgatja új gázvezeték építését Románián keresztül és találkozóra kerül sor az ügyben képviselője, illetve a román Transgaz, illetve a román gáztermelő vállalat, a Romgas vezetőivel.

A Transgaz cáfoló nyilatkozatot adott ki, hogy felmerült volna a tárgyalásokon: a Dél Áramlat vállalkozásba Bulgária helyett Románia lépne be.

A Transgaz tagja a Nabucco vezetéket tervező, illetve megvalósító konzorciumnak, mely egyébként tagjai között tudja a bolgár Bulgargaz céget is. A Nabucco elsősorban Európának az orosz földgáztól való függőségét lenne hivatott csökkenteni.

A Déli Áramlattal kapcsolatban már egyetértés született, hogy az Bulgáriát, Szerbiát, Magyarországot és Görögországot érintené és most folytatnak tárgyalásokat az oroszok Szlovénia és Ausztria esetleges részvételéről.