Jót tett a gázár a Gazprom profitjának

Vágólapra másolva!
Az orosz gázexportban monopóliummal bíró Gazprom október 22-i jelentésében 286 milliárd rubeles első negyedéves (ez tehát 2008. márciussal lezáruló időszak) profitról számolt be, ami növekedés a bázisidőszak 217 milliárdos eredményéhez képest.
Vágólapra másolva!

A társaság nettó adóssága 10 százalékkal csökkent, így az első negyedév után 1100 milliárd rubelt (41,72 milliárd dollárt) tesz ki.

világ elsőszámú gázszolgáltatója jelenleg Európa gázellátásának negyedét biztosítja, kapitalizációja 100 milliárd dollárra rúg.

Nehezen kezelhető az adósság

A jelentés kitért arra is, hogy a cég cashflow kimutatását hátrányosan érinti a hitelválság, mivel csökkenti a cég adósságfinanszírozó képességét - írja a Reuters internetes oldala.

Ilyen körülmények között a cég nehezebben jut hozzá új kölcsönökhöz, és a krízis a régi hitelek menedzselését is nehezíti - áll a Gazprom közleményében.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy nem lát rövid távú kockázatokat, amelyek a válsággal kapcsolatban állnak. Miller azt is hozzátette, hogy társasága a magas gázáraknak haszonélvezője, és mint ilyen, nem szorul sürgős kölcsönügyletre.

A cég részvényeivel közép-európai idő szerint 12:55-kor 5,5 százalékkal záró áruk áruk alatt kereskedtek.