Pénzügyi tájékoztató csökkent látóknak

Vágólapra másolva!
Braille írásos tájékoztatót készített 60 példányban a pénzügyi szolgáltatásokról a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a vakok és gyengénlátók számára. Példamutatónak, az esélyegyenlőség szempontjából előremutatónak és hiánypótlónak nevezte a PSZÁF kezdeményezését Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGyOSz) elnöke.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF fontosnak tartja, hogy segítsenek az információ áramlásból kizárt embereknek, akik így olyan plusz adatokhoz juthatnak a tájékoztató füzet "elolvasásával", amelyre eddig nem volt lehetőségük. A Braille írásos tájékoztatót könyvtárakba is szeretnék eljuttatni, a speciális tartalmú füzet bővítése, előállítása és frissítése is a PSZÁF feladata - hangoztatta Varga Csaba, a PSZÁF főigazgatója a tájékoztató keddi bemutatóján.

Elmondta, hogy az anyag készítésekor több problémát is beazonosítottak. Példaként említett a pénzkiadó automaták kezelését, azt, hogy a billentyűzet nehezen olvasható és az automaták nyílt téren vannak, tehát a felhasználó veszélyben lehet - hangsúlyozta a főigazgató.

Egyeztetve a bankokkal azt szeretnék elérni, hogy olyan ATM-eket hozzanak létre, amelyek zárt helyen vannak. Két bank próbajelleggel hangosan beszélő pénzjegykiadó automatákat hozott létre - tette hozzá.