Váratlanul nagy profit a Shellnél

Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb olajcége, a Royal Dutch Shell Plc 22 százalékos profitnövekedésről számolt be a harmadik negyedévben, miután a nyersolaj árának növekedése felülírta a nigériai és mexikói-öbölbeli termeléskiesések hatását.
Vágólapra másolva!

A nettó eredmény 8,45 milliárd dollárra nőtt a tavalyi 6,92 milliárdról. Ha az egyedi hatásoktól eltekintünk, a cég nyeresége 8 milliárd dollárt tett ki, míg az elemzők konszenzusa előzetesen 7,22 milliárd dollár volt a Shellre.

A Shell nyereségét az olaj nyár közepén regisztrált hihetetlen drágulása okozta. Az energiahordozó jegyzése ugyanis július 11-én 147,27 dollárt tett ki New Yorkban.

Az olaj ára időközben felére csökkent. A Shellt azóta más események is sújtották: Nigériában a fegyveres támadások veszélyeztették a termelést, amit le is kellett állítani, aztán a Mexikói-öbölben pusztító hurrikánok okoztak fennakadásokat. A kieső nigériai - és részben orosz - termelést a Shell kanadai olajhomok-bányászattal akarja pótolni. A Közel-Keleten pedig Katarban termelnek ki hatalmas gázmezőket.

A harmadik negyedévben a Shellnél a nyersolaj és a földgáz kitermelése 6,6 százalékkal csökkent. A teljes termelés - beleértve az olajhomokból kinyert bitument is - 2,93 millió hordóra csökkent, ha olajjal egyenértékű egységekre számítjuk át a többi terméket is. Egy évvel korábban a termelés volumene 3,14 millió hordót ért el.

Utoljára 1991-ben termelt ki 3 millió hordó alatti mennyiséget a Shell - a Bloomberg, illetve a Sanford Bernstein & Co adatai szerint.

A Shell a napokban új vezérigazgató kinevezéséről számolt be: a korábbi pénzügyi igazgató, Peter Voser veszi át a csúcsvezetői posztot. Elődje, Jeroen van der Veer pedig nyugdíjba vonul, 61 évesen.