Magyar húsexportot korlátoznak az oroszok

Vágólapra másolva!
Több külföldi, közöttük három magyar húsfeldolgozó üzemmel szemben vezet be ideiglenesen behozatali korlátozást november 7-től az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor), mert szalmonellát és baktériumokat, illetve antibiotikumot is talált a termékeikben. Az MTI információi szerint a korlátozás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cégeket, a kisvárdai Master-M Kft.-t, a nyíregyházi Tan-Tal + Kft.-t és a tiszavasvári Aranycsibe Kft.-t érinti.
Vágólapra másolva!

A felügyelet honlapján megjelent közlemény szerint a három magyar cég mellett egy amerikai, két német és egy argentin baromfifeldolgozó üzemet érint a korlátozás, mivel termékeikben szalmonellát találtak.

Bárány László, a Master Cégcsoport ügyvezető igazgatója a hírre reagálva az MTI-nek elmondta: két és fél éve nem szállítanak semmilyen húsipari terméket Oroszországba.

Megjegyezte: korábban, még 2006. júniusában, egyszer a petneházi Master-Good Kft. egyik exporttermékénél jelzett kifogást az orosz hatóság, de annak megalapozottságát végül nem tisztázták előírásszerűen. A szabolcsi cég képviselőjének helyszínre hívása, az ilyen esetben szokásos ellenminta vételezése, s értelemszerűen annak vizsgálata ugyanis elmaradt.

A másik két érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei cégnél az MTI tudósítója csütörtökön nem talált olyan illetékes vezetőt, akik az üggyel kapcsolatban nyilatkozott volna.