Sztrájkhullám jöhet Romániában

Vágólapra másolva!
Várhatóan egész novemberben sztrájkhullámmal kell küzdenie a román kormánynak, amely csütörtökön sem jutott megállapodásra a közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezetekkel.
Vágólapra másolva!

Az oktatási és a köztisztviselők szakszervezetei is tárgyalóasztalhoz ültek csütörtökön az illetékes minisztériumok vezetőivel, de egyikük sem jutott egyezségre követeléseiket illetően. Ezért a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációjának (FSLI) tagszervezetei úgy határoztak, hogy november 10-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, november 18-án pedig meghatározatlan időre beszüntetik a munkát. Egy másik oktatási szakszervezet, a Spiru Haret viszont azzal fenyegetőzik, hogy tagjai már november 3-án általános sztrájkot kezdeményeznek.

A köztisztviselők érdekeit képviselő Sed Lex szakszervezet vezetői sem jutottak egyezségre a gazdasági minisztérium illetékeseivel, így az állami hivatalok várhatóan november 13-ától bezárják kapuikat meghatározatlan időre. A köztisztviselők 50 százalékos béremelést követelnek, akárcsak az egészségügyi dolgozók, akik november 20-án tervezik csatlakozásukat az általános sztrájkhoz. Ez azt jelentené, hogy Romániában az egész közszféra működése megbénul.

A szakszervezetek azért elégedetlenek, mert a parlament szeptember végén 50 százalékkal megemelte a pedagógusok fizetését, de a jogszabály októbertől kezdődő alkalmazását a kormány sürgősségi rendelettel megakadályozta, és április 1-re halasztotta. A kabinet véleménye szerint sem a pedagógusok, sem a többi közalkalmazott 50 százalékos béremelésére nincs elég pénz jelenleg a román költségvetésben.