Az MSZP kitart a Robin Hood-adó mellett

Vágólapra másolva!
Az MSZP kitart a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, azaz az úgynevezett Robin Hood-adóról szóló törvényjavaslat mellett - mondta Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője pénteken. Az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról hétfőn dönt az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

A szocialista frakció álláspontja változatlan: a távfűtött lakásban élők hátrányainak csökkentésére és az energiatakarékosságot lehetővé tevő korszerűsítésre mindenképpen szükség van - fogalmazott a politikus.

Lendvai Ildikó szerint a források megteremtésében részt kell vállalnia a szektor gazdasági szereplőinek is. Mint megjegyezte, olyan módosító indítványok vannak, amelyek finomítják az adózók körét, illetve az adózás módját és akár az MSZP által is támogathatóak. Hozzátette ugyanakkor, hogy azokat a javaslatokat, amelyek "a forrás lábát" kiveszik, nem támogatják.

Az ellenzéki frakciók már korábban jelezték, hogy nem támogatják a Robin Hood-adót. A törvényjavaslathoz Lakos Imre (SZDSZ) benyújtott egy olyan módosító indítványt, amely kiveszi az előterjesztésből az adóra vonatkozó részt.

A Fidesz benyújtotta korábbi indítványát, amely szerint a távhő áfája 20 százalékról 5 százalékra csökkenne. A szocialista Podolák György, Szanyi Tibor és Józsa István a Pénzügyminisztérium eredeti tervéhez képest szűkítené az adózók körét úgy, hogy csak Magyarország legnagyobb erőművei fizessék meg az "emelt szintű társasági adót, függetlenül attól, hogy az általuk termelt villamos energia kötelező átvételi rendszerben kerül-e értékesítésre vagy nem".

A Robin Hood-adóról szóló javaslat alapján a távhőtermelőkre és kereskedőkre kivetett különadóból várható költségvetési bevétel eléri a 30 milliárd forintot. Ebből a fogyasztók számlajóváírás, valamint korszerűsítési támogatás formájában részesülnének.