A válság hat a kgfb-piacra is

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint a válság is hatással van a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán most induló átszerződési szezonra: az érintettek a korábbi 5 ezer forinttal szemben idén 2-3 ezer forintos eltérés esetén is dönthetnek a váltás mellett. Arról eltérőek a vélemények, hogy az idén a tavalyinál többen szerződnek-e át új biztosítóhoz, stagnálást és növekedést valószínűsítő prognózisra is van példa.
Vágólapra másolva!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások piacán megkezdődött a nagyüzem, az online alkuszcégek oldalain már lehet válogatni a különböző tarifák között.

A jogszabály alapján az autósoknak november végéig van lehetőségük arra, hogy biztosítót váltsanak. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, sokan kivárnak a döntéssel, az ügyfelek aktivitása a hónap második felében ugrik meg.

Lesz bővülés?

A váltások 30 százaléka a hónap első felére esik, a szerződések kétharmadát pedig a második két hétben kötik - mondta el Rácz István, a Biztosítás.hu internetes alkusz-szolgáltató ügyvezető igazgatója. Szerinte a tavalyinál is többen fognak biztosítót váltani a mostani kampány során. (Egy évvel ezelőtt 650 ezer ügyfél ment át másik céghez, közülük 200-250 ezren az online alkuszok segítségével bonyolították le a váltást.)

A GfK Piackutató felmérése is azt jelzi előre, hogy tavalyhoz képest gyarapodni fog a biztosítót váltó autósok száma. Az idén többen tervezik, hogy részletesen megvizsgálják a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukkal (kgfb) kapcsolatos ajánlatokat. Míg 2007 szeptemberében a saját gépjárművel rendelkező megkérdezetteknek 19,6 százaléka jelezte szándékát, addig az idén szeptemberben folytatott kutatás során már 23,4 százalék volt azon válaszadók aránya, akik saját bevallásuk szerint aktívan érdeklődni kívánnak a biztosítóváltás lehetőségeiről. Ez a potenciális átszerződők számában mintegy 20 százalékos növekedést jelentene - derül ki a felmérésből.

Változott a biztosítóváltás iránt érdeklődő ügyfelek összetétele: korábban leginkább a középkorú, magas iskolai végzettségű, magas jövedelemmel rendelkezők közül került ki a legtöbb átszerződő. Idén ezzel szemben az érdeklődés leginkább az idősebbek, a nők és az alacsonyabb végzettségűek körében nőtt meg. Ez nem jelenti azt, hogy körükben lenne a legnagyobb a váltási hajlandóság, de tavalyhoz képest több ilyen ügyféllel találkozhatnak majd a biztosítók, biztosításközvetítők munkatársai.

A Millward Brown Hungary piackutató és tanácsadó cégnek az Aegon Magyarország megbízásából készült felmérése szerint viszont nem lesz bővülés, a kutatás szerint az érintettek ötöde tervez új kgfb-szerződést kötni. A válaszadók közel fele, 47 százaléka a biztosítók ügyfélszolgálatán, 39 százalékuk pedig biztosítási ügynökökön keresztül váltana biztosítót, miközben az internet jelentősége tovább növekszik ezen a téren.

Hat a válság

A már ismert ajánlatok alapján látszik, hogy az idei szezon a kedvezményekről szólhat. Akad olyan piaci szereplő, amely nem húzott a felső határt: ha egy ügyfél valamennyi kedvezményre jogosult, akkor az eredeti díj mindössze harmadát kell fizetnie. (Igaz, elég valószínűtlen, hogy valamennyi kedvezményre jogosult legyen egy ügyfél.) Van biztosító, amely pályakezdőknek kínál alacsonyabb árat, egyre többen élnek a gyerekkedvezménnyel, és egyes cégek díjazzák azt is, ha az autós kármentesen közlekedett az elmúlt években.

Néhány nap múlva megjelennek majd az online alkuszok első napokról szóló statisztikái, ezekből lehet majd következtetéseket levonni arra nézve, hogy a biztosítók közül melyek lesznek a váltási időszak nyertesei. A kampány végeredménye, vagyis az, hogy mennyien váltanak biztosítót, elsősorban a jelenlegi és az új ajánlatok közötti különbségtől - azaz a váltással megtakarítható összegtől - függ. Rácz István elmondta: tavaly 5 ezer forint volt a kritikus határ, ennél nagyobb díjeltérés esetén már váltottak az ügyfelek. Itt jön képbe a pénzügyi válság, a takarékoskodni szándékozó ügyfelek akár ennél kisebb megtakarítás reményében is rászánhatják magukat a váltásra - jósolja a Biztosítás.hu vezetője. Ezért is növekedhet idén az átszerződők száma.

Áremelkedés jöhet hosszabb távon

Bár a biztosítási szakemberek szerint a rengeteg különböző kritérium miatt nem igazán jó kiindulópont, ám mindenképpen figyelemre méltó, hogy a három évvel ezelőtti 45 ezer forintról 30 ezer forintra mérséklődött az átlagos szerződéses összeg, ami egyértelműen az éleződő piaci versenynek köszönhető.

Több szakember a piaci szempontból irreálisan alacsony árakat kínáló MÁV Biztosító Egyesület nyári bukása miatt arra számított, hogy az idei tarifák magasabbak lesznek, mint tavaly. A biztosítók ajánlatai azonban ezt cáfolják.

A nyugat-európai árszintet alapul véve ugyanakkor hosszabb távon áremelkedéssel lehet számolni. Magyarországon ma 150 euró körül mozog a átlagos kgfb-díj, miközben a kontinens fejlett országaiban 350 euróra rúg ez az összeg.

Néhány példa

Az [origo] szerkesztőségében található autók közül két gépkocsi tarifáit számoltattuk ki. A 48 éves, kétgyermekes munkatárs által hajtott 1,6 literes motorral szerelt hároméves - finanszírozott - Skoda Octavia éves díja 30 000-64 114 forint. A kolléga az idén B5 kategóriába tartozott, és rendelkezik casco szerződéssel is.

Egy másik, 35 éves - idén B1-es biztosítási osztályba sorolt - újságíró 1997-ben gyártott, 1400 köbcentis, A osztályú Mercedesére 37 230-150 478 forint éves díjat kínálnak a biztosítók, ez az összeg már magában foglalja az online szerződéskötési kedvezményt is.

A biztosítási díjak szórását jól jellemzi, hogy a lakosság körében kedvelt 1,3 literes motorral szerelt Suzuki Swiftre a 23 éves, Budapesten élő ügyfél 49 901-241 811 forintos éves díjak közül válogathat. Tizenkét évvel idősebb szerződőnek 37 600-82 238 forint közötti tarifákat kínálnak a cégek, az ötvenhét éves férfi autótulajdonos 32 752-66 240 forintos tartományból választhat.

A Biztosítás.hu az [origo] biztosítás oldalainak szolgáltató partnere.