Új gyár indult Visontán

Vágólapra másolva!
Építőipari kötőanyagokat gyártó üzemet adtak át a Heves megyei Visontán pénteken. A gyár a Mátrai Hőerőmű területén épült, közel négymilliárd forintos beruházással - közölte az építtető Baumit Kft.
Vágólapra másolva!

Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az új gyár a beszállítókkal együtt körülbelül 20 embernek ad munkát. Az üzem tevékenységével csökkenthető a természetes gipsz hazai bányászatának volumene.

A barnaszénnel és lignittel üzemelő hőerőművek számára ugyanis környezetvédelmi előírás, hogy a tüzelés során keletkező füstgázból kivonják a kén-dioxidot. Ennek az eljárásnak a melléktermékeként a természetes gipsszel megegyező kémiai összetételű anyag (REA gipsz) keletkezik.

Az anyagot eddig nem tudták hatékonyan felhasználni, az új gyár viszont egy, a közép-európai régióban egyedülálló technológia alkalmazásával jó minőségű kötőanyaggá alakítják az eddigi mellékterméket. Az anyagból különféle gipszes kötőanyagú építőipari termékek állíthatók elő.

A technológiát Európában is mindössze két németországi gyár alkalmazza. A Baumit Kft.-nek ezen az új üzemen kívül három magyarországi gyára van: Dorogon, Alsózsolcán és Pásztón. A most átadott negyedik üzemben késztermék nem, csak az egyes termékek gyártáshoz szükséges kötőanyag készül.