Tabajdi: Nem biztosított a magyar baromfi átvétele

Vágólapra másolva!
A német és osztrák áruházláncok részéről továbbra sem biztosított a magyar baromfi átvétele, folytatódik a diszkriminációs gyakorlat - állapította meg hétfői közleményében Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő.
Vágólapra másolva!

Beszámolt arról, hogy választ kapott az osztrák REWE, Pfeiffer és SPAR, valamint a német Kaufland áruházlánctól a magyar baromfitermékek bojkottja elleni tiltakozásul írt levelére. A szocialista képviselő október 14-én ezen cégek mellett az osztrák Metro és Zielpunkt, valamint a német Metro, Aldi és Edeka láncnál is kifogásolta, hogy - a Négy Mancs állatvédő szervezet által a libatömés ellen indított kampány nyomán - nem hajlandóak átvenni sem a hízott, sem a sovány magyar baromfitermékeket.

Válaszlevelében mind a négy áruházlánc azt állítja, hogy nem diszkriminálja nemzeti alapon a magyar árukat, azokat nem pótolja más országból bejövő áruval, és átveszi a magyar baromfitermelők és feldolgozók soványáruit. Tabajdi szerint ez az állítás csak részben igaz, mert ezek az áruházak a múlt évi mennyiség alig negyedét vagy kevesebbet hajlandóak átvenni. Fény derült olyan esetekre is, ahol a Négy Mancs fekete listájára való hivatkozással semmilyen terméket nem hajlandóak átvenni. Csupán a SPAR jelentette ki őszintén, hogy továbbra sem fog hízott árut átvenni, az osztrák vásárlók igényeire hivatkozva.

Tabajdi emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió jogszabályai nem tiltják a kíméletes és szakszerű libatömést. Szerinte a vásárlókra kellene bízni a döntést, hogy vesznek-e kényszerhizlalással előállított baromfiterméket. "Ne az áruházláncok és a Négy Mancs diktáljon a fogyasztóknak és döntsön helyettük" - hangsúlyozta a képviselő. Nehezményezte azt is, hogy a Négy Mancs a magyar szaktárcával kötött megállapodása ellenére nem távolította el a magyar baromfifeldolgozókat tartalmazó listát a honlapjáról: az továbbra is azonos tartalommal, de feketelista helyett "információs listaként" érhető el az állatvédő szervezet weboldalán.