Atrocitások érik a munkaügyi ellenőröket

Vágólapra másolva!
Az idén közel 50 ezer munkáltatónál tartott vizsgálatot a munkaügyi felügyelőség. Háromnegyedüknél találtak szabálytalanságokat, amelyek között még mindig a feketefoglalkoztatás a "sláger". Új jelenség ugyanakkor, hogy egyre gyakrabban érik atrocitások a revizorokat, elsősorban azokon a helyeken, ahol akad némi takargatnivaló.
Vágólapra másolva!

A felügyelők a vizsgálatok háromnegyedénél találtak szabálytalanságokat. A kiszabott bírság összege meghaladta a 6 milliárd forintot.

Változatlanul kiemelkedő helyen áll a feketefoglalkoztatás. A szabályszegéssel érintett munkavállalók, mintegy 40 százaléka munkaszerződés és bejelentés nélkül dolgozott. Jó hír ugyanakkor, hogy a következetes ellenőrzéseknek köszönhetően, az idén a feltárt feketemunkásoknak alig több mint a negyede esett az építőipari vállalkozásokra, a tavalyi 40 százalékos arányhoz képest. Ha nem is ilyen mértékben, de javult a feldolgozóipari munkáltatók legális foglalkoztatási gyakorlata is.

Néha a rendőröket is ki kellett hívni

Azon túl, hogy az ellenőrzéseket gyakran ellenszenvvel, ellenségesen fogadják, a felügyelőket többször érik atrocitások is, általában azokon a helyeken, így például az építőiparban és a vendéglátás területén, ahol komolyabb jogsértések tapasztalhatók. A hatósági tapasztalat szerint eddig sikerült a kényes esetek többségét megfelelően, esetenként rendőrségi együttműködéssel megoldani - derül ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) beszámolójából.

Egy konkrét esetben, panaszbejelentés alapján egy feldolgozóüzemben vizsgálódtak a revizorok, ahol hat munkás "fekete" foglalkozását tárták fel. Az ellenőrzés közben megérkezett a munkáltató, aki elvette az ellenőröktől a felvett jegyzőkönyveket, és meggátolta a munkavédelmi ellenőrzés lefolytatását. A helyzet végül a rendőrség segítségével oldódott meg.

A gyakoribb ellenőrzések és szigorúbb szankcionálás miatt az utóbbi időben egyre agresszívabbá váltak a munkáltatók - állítja az OMMF. Általában a vizsgálatok során tanúsítanak ellenséges magatartást, de egyre többször előfordul az is, hogy a felügyelőségeken is hangot adnak nemtetszésüknek, több ellenőrt és családjukat is megfenyegették az utóbbi időszakban.

Radírozható toll, hőre eltűnő tinta

Az alkalmi munkavállalói könyvekkel kapcsolatos visszaélések legelterjedtebb formája a radírozható toll alkalmazása. Az egyik regionális hatóságnál tapasztalták azt is, hogy az ilyen tinta hő hatására eltűnik. Több olyan esettel is találkoztak az ellenőrök, amikor a régebbi bejegyzések a meleg nyári hónapok folyamán elmosódtak a kiskönyvekből.

Az egyik legfőbb probléma, hogy a nagy munkanélküliséggel sújtott területeken az emberek kiszolgáltatottak, így beleegyeznek a feketefoglalkoztatásba, sőt gyakran maguk kérik a bejelentés nélküli alkalmazást a közterhek megspórolása miatt. A munkáltató és a munkavállaló így tulajdonképpen "egy oldalon áll" a hatósággal szemben, ami jelentősen megnehezíti az ellenőrzések lefolytatását.

Még mindig az építőipar viszi el a pálmát

Az építőipar kiemelt ellenőrzésének köszönhetően változatlanul ebben az ágazatban lepleződött le a legtöbb feketemunkás, de ezek aránya csökkenő tendenciát mutat. Szinte minden jogsértés az alkalmi munkavállalói könyvekhez kapcsolódik.

A profitmaximalizálásra törekvő, 10 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozások, sokszor azzal védekeznek, hogy a néhány szabálytalanul alkalmazott dolgozóval szemben a többieket bejelentve foglalkoztatják. A kisebb, 3-4 főt - azokat is feketén - foglalkoztató munkáltatók, akik a szinte kibogozhatatlanul hosszú alvállalkozói lánc legvégén vannak, az itt lévő alacsony árakat szokták felhozni mentségükre. A felügyelők nézete szerint ellenben a nyilvánvalóan alacsony áron kínált munkát nem feltétlenül kell elvállalni - olvasható az OMMF beszámolójában. Kérdés, hogy a mai gazdasági helyzet, az építkezések leállása következtében hogyan változik majd a helyzet.