Munka nélkül a szerbek ötöde

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Októberben 720 ezer ember volt munka nélkül Szerbiában. Bár ez augusztushoz képest 6, a bázisidőszakhoz képest pedig 81 ezres csökkenést jelent, a munkanélküliségi ráta a munkaképes lakosság körében 18 százalékos volt a múlt hónapban - idézte a Beta hírügynökséget a Magyar Szó vajdasági napilap.

Vladimir Ilic, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat elnöke az adatot kommentálva elmondta: a cégek több munkást jelentenének be, ha csökkennének a munkát terhelő elvonások.

Szerbiában a főleg muszlimok lakta Novi Pazarban a legnagyobb a munkanélküliség aránya 47,9 százaléka. Ilic ezt azzal magyarázta, hogy a környéken burjánzik a feketegazdaság. A fővárosban, Belgrádban, illetve Valjevóban, Újvidéken és Szabadkán jöbb a helyzet, ott 13,5-15,2 százalék között van a mutató.

A szakember ismertetése szerint havonta 50 ezer ember veszti el állását, miközben 60 ezer pedig munkahelyhez jut. Sok esetben ugyanazokról az emberekről van szó, mivel lejár a meghatározott időre kötött munkaszerződésük, majd azt újra megkötik.