Saját adójavaslatot nyújt be az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ a jövő héten önálló adójavaslatokat, mert a párt véleménye szerint a kormány tervezete csak az adóhivatalokban segíti a munkahelyek megtartását - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében a párt országgyűlési képviselőcsoportja hétfőn. A liberálisok törvényi szinten alakítanák át az APEH és az adófizetők viszonyát.
Vágólapra másolva!

A közlemény kitért arra, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési frakciója a hétfőn áttekintette a kormány adózással kapcsolatos javaslatait, és megállapította, hogy azok sokkal inkább szigorításokat, mintsem egyszerűsítéseket és könnyítéseket tartalmaznak.

Mint írták, a kormány - a költségvetéshez hasonlóan - már harmadik változatban nyújtotta be adótörvény-módosító csomagját is. Az SZDSZ véleménye szerint ebben a változatban szinte egyáltalán nem szerepelnek egyszerűsítő, adókönnyítő lépések. A szabad demokraták szerint a törvényjavaslatot a parlament szabályai szerint módosító indítványokkal sem lehet korrigálni, ezért az SZDSZ az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza javaslatát. Mivel ez nem történt meg, a szabad demokraták a jövő héten önálló adójavaslatokat nyújtanak be.

Véleményük szerint javaslatuk olyan nemzetközi példákat figyelembe vevő, vállalkozáspárti módosításokat tartalmaz, amelyek csökkentik a vállalkozások terheit és az adóbürokráciát. A közlemény szerint a javaslatok egy csoportja alapjaiban változtatná meg az adóhatóság hozzáállását, munkakultúráját.

Az SZDSZ be kívánja vezetni a fordított felelősség elvét a közhivatalokban, így az APEH-nél is. Ez azt jelenti, hogy ha az adófizető kérdésére, kérelmére, a hivatal nem válaszol határidőben, akkor a kérelmet elfogadottnak kell tekinteni. A cél, hogy ne az adózó, hanem a késlekedő hivatal fusson a pénze után. A hivatal hallgatása - néhány különleges eset kivételével - a teljes közigazgatásban jelentsen beleegyezést a kérvény tartalmába.