Új termékdíj: kevesebb lesz a hulladék

Vágólapra másolva!
A hulladékmennyiség csökkenését és a fogyasztói szemlélet változását kívánja ösztönözni a környezetvédelmi tárca az új termékdíj törvénnyel, amelyet hétfő esti ülésén fogadott el az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

A szaktárca keddi közleményében hangsúlyozza: ha az eredeti törvény maradt volna hatályban, úgy 2009-től mintegy 12-13 milliárd forint adóteher hárult volna az italgyártókra és forgalmazókra - ez az új szabályozásban 8,7 milliárd forint.

Az új jogszabály szerint az újratölthető italcsomagolások termékdíj-mentessége mellett a termékdíj egy részét kell csak megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, amely vállalja, hogy a csomagolást visszagyűjti és hasznosítja. Egységessé válik az eddig italfajtánként eltérő díjtétel.

A törvénnyel kisebb lesz az érintett vállalkozások termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációs terhe is. Számos adminisztratív tennivalóra ugyanis nem lesz szükség. Az új előírások szerint kevesebb adminisztrációval jár majd a termékdíj befizetése. Az új szabályozással csökkennek a termékdíj okozta adóterhek is.

Egyutas vagy többutas?

A termékdíjaknak a változó viszonyokhoz rugalmasabban alkalmazkodó, újabb, hosszú távú szabályozását ebben a hónapban kezdte el előkészíteni egy munkabizottság. Ebben társadalmi és gazdasági szervezetek, állami és önkormányzati szervek egyaránt képviseltetik magukat. A testület 2009. május 31-ig alakítja ki javaslatait.

Jelenleg Magyarországon mintegy 3,7 milliárd italtermék kerül forgalomba, ezek háromnegyede egyszer használható, úgynevezett "egyutas" csomagolásban.

Ebből mintegy 1,5-2 milliárd az egyszer használatos műanyag, úgynevezett PET-palack. Az újratölthető, "többutas" alkoholmentes italcsomagolás aránya jelenleg mindössze 5,8 százalék, ez negyede az európai uniós átlagnak - tartalmazza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ismertetője.